avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul la notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul la notar

Conf.art.375 din Noul Cod Civil:,,Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).,,
INTREBARE: este obligatorie sau nu ancheta sociala pentru divort la notar in cazul in care exista copii minori? Cum se procedeaza? Notarul solicita autoritatii tutelare de la domiciliul minorului efectuarea unei anchete sociale ca si in cazul divortului la instanta de tutela(judecatorie)?Are notarul competenta de a audia minorul ori de a efectua ancheta psiho-sociala?
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Justitiarul71, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:24, 29 Aprilie 2012
Da, este obligatorie efectuarea achetei sociale. Notarul va transmite o adresa Autoritatii Tutelare care va efectua ancheta si va transmite raportul catre notar. De asemenea, notarul va audia personal copilul.
Multumesc!
Dar daca cei doi soti divorteaza la notar, dar prin imputernicit cu procura speciala data la consulat, ambasada ori notar , in acest caz partile fiind in strainatate, cum se mai indeplineste formalitatea de a se efectua ancheta sociala, ori audierea minorilor de catre notar?
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Justitiarul71, utilizator
Nu se poate efectua divortul daca partile nu sunt prezente in momentul pronuntarii divortului. Daca partile nu au domiciliul comun in tara, notarul va respinge cererea de divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minor la notar Stoica Ana Stoica Ana Se poate desface o casatorie la notar daca sotii nu detin bunuri comune si cad de acord in privinta minorilor, respectiv, unul sa aiba tutela, celalalt sa ... (vezi toată discuția)
Anchetele sociale in cazurile de divort cu minori dana_2 dana_2 As avea cateva intrebari pe tema anchetelor sociale - care sunt articolele din codul civil care se refera la aceste anchetele sociale - sunt anchetele ... (vezi toată discuția)
Este posibil un divort prin notariat daca exista un copil? constsil constsil este posibil un divort la notar pe cla emiabila daca exista un copil? (vezi toată discuția)