Buna ziua. Am a vut un accident, eram in stationare cu masina, parcata regulamentar si am crapat usa masinii pt a scoate castile de la telefon prinse la portiera (desigur in momnetul deschiderii, privirea imi era indreptata spre interiorul masinii, spre partea de jos a portierei). In momentul deschiderii usii, cca 30 cm, a venit din spate un biciclist si a lovit portiera, in lungul ei, nu perpendicular, bicicleta s-a "intepenit" iar biciclistul a fost proiectat circa 3 m. In urma impactului cu solul s-a lovit la cap, decedand in urmatoarele zile. Mentionez ca nu eram baut si ca nu cunosc inca daca victima consumase sau nu alcool. deasemenea este primul accident de asemenea natura. Ancheta este in desfasurare si nu am alte amanunte. Cunosc obligativitatea de a te asigura la dechiderea portierei, insa dupa aprecierea mea, biciclistul a venit foarte aproape de masina, repet fiind intr'o parcare regulamentare si bicilcistul pe carosabil. As dori sa va intreb care este parcursul anchetei si posibilele urmari. Va multumesc
Nu ati precizat ce fel de parcare era unde erati stationat, parcare de resedinta sau parcare pe marginea unui drum national sau pe o strada in interiorul localitatii? Exista vreo pista pentru biciclisti? Intreb pentru a ne putea face o imagine asupra modului in care s-a produs accidentul.
Trebuie efectuata o expertiza tehnica judiciara si stabilite conditiile producerii accidentului, posibilitatile de evitare de catre ambele parti, viteza de deplasare a bicicletei, starea tehnica a bicicletei, etc..
Toti participantii la trafic (pietoni, biciclisti, conducatori auto, etc.) au obligatii.
hg1391
Art. 161. – (1) Se interzice conducătorilor de biciclete sau mopede:
i) să circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală,
o potecă sau un acostament practicabil, ce pot fi folosite;
o) să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se
deplasează pe bicicletă sau moped;
p) să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia
cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar pentru
efectuarea virajului la stânga;
Daca aveti bicicleta va invit sa rulati mai mult de 50-100m pe pista de biciclete, fara sa dati peste o masina parcata "regulamentar". A merge cu bicicleta pe pista rezervata acestora este ca si cum ai merge cu masina pe o sosea cu obstacole plasate aleator! Avem legi foarte bune, dar cine le aplica?
In urma accidentului vina va apartine in totalitate, pt ca nu v-ai asigurat in momentul deschiderii portierei, Fapta dmn se incadreaza in neacordare de prioritate. Probabil vi sa retinut permisul de conducere si ati primit sau nu o dovada de circulatie de 15 zile. Ancheta va dura cam 2- 3 ani dupa parerea mea si veti merge sa dati ceva declarati si sa vi sa transmita sentinta de vinovatie(ucidere din culpa). Pedeapsa dmn va fii cu siguranta inchisoare cu suspendare sau daca mai sunt si alte incalcari de lege gen sa fi baut sau sa fii consumat ceva va fii cu executare. Permisul va fii retinut cu siguranta pe viata dupa noul cod rutier. Toate aceste chesti daca v se vor intampla sunt cele mai bune posibile pedepse. Doar in cazul in care familia victimei nu va depune plangere in instanta sa va acuze de ucidere din culpa si sa va ceara si daune. Mult succes si angajativa un avocat bun .
Cu parere de rau va faceti vinovat pt omor din culpa ceea ce va atrage dupa sine si o condamnare. Parerea mea este aceea sa mergeti pe institutia recunoasterii faptei(vinovatiei) prevazuta de art. 374 NCP si neaparat asistat de un avocat.
Sa fac unele precizari: masina stationa intr-o parcare amenajata, paralel cu carosabilul, delimitata de carosabil cu vopsea. Bicileta, s-a "infipt" in usa de-a lungul ei, si nu perpendicular pe ea, practic coltul de jos al usii a intrat intre cadrul bicicletei si pedalier. Usa nu are nici o dauna pe partea ei interioara, doar coltul de jos al ei este indoit spre exterior. Dupa impact, bicileta a ramas intepenita in coltul usii iar usa a fost trantita spre interiorul masinii. Nu se pune problema alcoolului. Nu exista pista amenajata pt bicilete, doar trotuar. Am o rugaminte, ca cei care nu doresc sa ma ajute cu un raspuns, sa se abtina de la replici ironice, nu am dorit moartea acelui om si nu stiti ce e in sufletul meu. Multumesc pt raspunsurile la obiect.