Buna ziua,
In urma divortului ce s-a realizat de comun acord in fata unui notar, cei doi copii minori au fost incredintati ambilor parinti, insa domiciliul lor a fost stabilit la mama. Tatal are drept de vizita si obligatia de a plati o suma lunara pentru cheltuielile de intretinere a copiilor. La un moment dat Mama impreuna cu copii a hotarat sa se stabileasca intr-un stat al UE. Cu procura de la Notar, pe care insa e mentionat ca cei doi copii au acordul tatalui de a calatori in strainatate insotiti de Mama lor, in scop turistic, urmand a reveni in tara insotiti de aceasta, au plecat in strainatate. Viata le-a scos in cale un alt barbat cu care Mama doreste sa se casatoreasca.
Care e situatia copiilor in acest caz? Au ei dreptul sa ramana cu mama lor, daca ea isi stabileste domiciliul in strainatate? Cei doi copii au varstele sub 10 ani, urmeaza cursuri in institutiile de invatamant din tara gazda, sunt fericiti si au si din punct de vedere material mai mult decat in tara, in ultimii doi ani si-au vazut tatal natural doar de doua ori (o data cand i-a dus Mama in tara sa isi vada tatal) pentru ca el e foarte ocupat si nu a reusit nici in vacanta de vara sa gaseasca timp pentru copii. Fara a dori sa lezez pe nimeni, precizez ca nici atunci cand cei doi parinti constituiau o familie tatal s-a implicat putin in cresterea si educarea copiilor fiind ocupat cu serviciul si hoby-urile sale. Mai mult, desi nu s-a precizat la divort, tocmai pentru a se evita scandalul, separarea s-a realizat pe motiv de adulter savarsit de catre sot.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Toate cele bune!
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Ieri mama a contactat notarul la care s-a realizat desfacerea casatoriei si acesta a informat-o ca nu e obligatorie schimbarea in acte a domiciliului copilului atunci cand Mama isi schimba domiciliul, ca automat copilul primeste domiciliul mamei.Dar sunt convinsa ca domnul avocat Lascoschi e mult mai informat si se va lua in considerare sfatul domniei sale. Se va incerca obtinerea pe cale amiabila a unei declaratii din partea tatalui care sa ateste acordul sau pentru schimbarea domiciliului copiilor.
Va multumesc tare mult si va doresc un sfarsit de saptamana frumos si succese in toate cate doriti sa le intreprindeti!
Cu stima,
Alina Botezan
Pe vechea lege este cum zice notarul.Pe vechea lege unde mergea mama mergea și copilul și nu se judeca pe domiciliu.
Pe noua lege exista o problema deoarece schimbarea domiciliului minorului dacă nu mai este la vechea adresa exista probleme și cu dreptul de vizita.
Neschimbarea domiciliului în acte nu constituie contravenție și de aceea nu este vorba de o schimbare în actele de stare civila.
Probabil la acest aspect s-a referit notarul.
E vorba de locuința stabilita prin hotărâre judecătorească.
În caz de schimbare apar probleme dacă tatăl nu sta locului.
Dacă tatăl nu se interesează de copil și nu cere drept de vizita atunci nu exista probleme.
Adică dacă nu îl interesează și nici nu știe. ..
Având în vedere că reședința obișnuită a copiilor este în străinătate instanța competentă în ce privește măsurile luate este cea din străinătate. Cel mai bine este ca părinții să se înțeleagă asupra modalității de exercitare a relațiilor cu minorii deoarece s-ar evita procedura judiciară.