avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier - stabilire vinovat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier - stabilire vinovat

In data de 3 august, ma aflam la o intersectie dintre blocuri (strazi secundare). Intersectia nu era semaforizata...era doar cedeaza trecerea, nu erau treceri de pietoni pe nici un drum. Am vrut sa fac stanga, am semnalizat, am oprit pentru a acorda prioritate unei masini care venea din sens invers, dupa care am virat la stanga. Imediat ce am virat la stanga am sters usor o femeie care incerca sa traverseze (era exact pe unghiul mort din stanga masinii - pe stalpul masinii - din acest motiv nu am observat-o la timp). Femeia de aprox 65 ani, avand si greutate in maini (venea de la piata) s-a dezechilibrat si a cazut. Am mers la spital, am chemat politia. Politia mi-a spus ca e culpa comuna (sa citesc in art 135 a zis prima oara, dupa care in art 123 din codul rutier), nu mi-a dat amenda, doar mi-a ridicat permisul - mi-a zis pana in momentul in care femeia da declaratie ca nu are pretentii sau pana trec 60 zile, daca femeia nu depune nici o declaratie.
Cu siguranta ca trebuia sa fiu mai atent, dar vreau sa stiu din punct de vedere al legii cum stau - sunt vinovat in vreun fel sau nu...si daca da conform carui articol din cod. Eu am incercat sa caut in codul rutier daca eu trebuia sa acord prioritate, dar nu gasesc decat ca pietonii trebuie sa se asigure cand traverseaza pe la colt de strada fara trecere de pietoni marcata.
Mentionez ca cei de la spital i-au dat drumul acasa doamnei - i-au dat sa ia medicamente de durere de cap si de spate (coloana), fiindca in cadere si-a fortat spatele.
Cel mai recent răspuns: Analore , utilizator 13:13, 7 August 2009
credobiz a scris:

In momentul in care am virat la stanga, pietonul incerca sa traverseze din dreapta masinii spre stanga (deci venea din fata mea inainte de a vira la stanga). Cand am ajuns cu masina langa pieton, trecuse deja de jumatatea drumului, astfel ca eu l-am atins cu coltul stanga fata al masinii.

Din cele prezentate rezulta ca dv., in virazul spre stanga, ati patruns pe contrasens. De asemenea ati trecut peste linia continua ce delimiteaza benzile de circulatie 8daca exista asemenea marcaje).
Daca pietonul venea din dreapta dv nu cred ca nu ati avut posibilitatea de a vedea pietonul care se angajase in traversarea strazii.
Stabilirea modului de producere a accidentului, a cauzelor si a posibilitatilor de evitare se pot face numai printr-o analiza a tuturor urmelor ramase in urma accidentului.
Politistul a stabilit ca e culpa comuna, dar eu nu gasesc pe nicaieri prin lege cum ca as fi gresit cu ceva.
Eu am cedat prioritate la masini, am oprit inainte sa fac stanga, am semnalizat.
Pietonul (cf art 66 din cod rutier) si-a asumat sa traverseze pe la coltul strazilor (asa cum e mentionat in art 66), dar nu sa se si asigure.
Culpa Dv rezulta din renespectarea urmatoarelor articole:

SECTIUNEA 1
Obligatiile participantilor la trafic

Art.35. - (1) Participantii la trafic trebuie sa aiba un comportament care sa nu afecteze fluenta si siguranta circulatiei, sa nu puna în pericol viata sau integritatea corporala a persoanelor si sa nu aduca prejudicii proprietatii publice ori private.

Art.54. - (1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rând de vehicule stationate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmeaza sa efectueze o întoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna în pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.
(2) Semnalizarea schimbarii directiei de mers trebuie sa fie mentinuta pe întreaga durata a manevrei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accidentat langa trecerea de pietoni mariusro2009 mariusro2009 Salutare acum o luna am fost lovit la cativa metri de trecere de pietoni, (cateva cusaturi la cap ,vanatai la picioare) am in lucru dosar la IML inca nu a ... (vezi toată discuția)
Verisoara mea a suferit un accident de masina cu vatamare corporala xxdata xxdata verisoara mea a suferit un accident cu vatamare corporala praversa o intersectie pe ne samnalizata semaforic sau cu zebra atraversat pe la coltu intersectie a ... (vezi toată discuția)
Schimbarea legii rutiere cu privire la traversatul pietonilor andrasimion andrasimion Buna ziua! Un prieten ar dori sa stie daca s-a schimbat cumva legea rutiera cu privire la traversatul pietonilor (nici eu nu sunt la curent). Un taximetrist ii ... (vezi toată discuția)