avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare Silita (Contestatie)
Discuție deschisă în Executare silită

Executare Silita (Contestatie)

Buna ziua.

Va rog sa-mi dati un sfat in urmatorul caz privind o executare silita (Materie: Civil).

Calitate parte: Contestator

Incerc sa fiu cat mai scurt: In luna 12.2011 s-a incuviintat executarea silita in dosarul X. Dupa 4 ani, mai exact in luna 09.2015 se admite cererea de contestatie facuta de mine, prin care se constata perimarea executarii silite, dispune anularea actelor de executare efectuate in cadrul dosarului si obliga intimatul la plata catre contestator a sumeti de ***** (cheltuieli de judecata).

Luna 02.2016 se admite o noua cerere de incuviintare a executarii silite (alt birou executoresc) in baza titlului executoriu reprezentat de sentita penala din 10.2011 din dosarul X (acelasi dosar).

Pot sa fac o noua contestatie in care sa cer prescriptia? Mentionez ca ultima suma pe care am achitat-o eu in primul dosar de executare a fost in luna 06.2013. Dar daca dosarul s-a anulat in urma perimarii, chitanta respectiva mai are vreo baza legala de a intrerupe termenul de prescriptie?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2016
alinfediuc, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 13:45, 10 Martie 2016
Pe mine ma intereseaza daca pot sa dovedesc nulitatea acelei chitante, dat fiind faptul ca dosarul de executare s-a anulat in urma perimarii.
Efectele nulităţii actelor de procedură:

1) a) Declararea nulităţii semnifică desfiinţarea din punct de vedere juridic a actului, considerarea sa ca inexistent ori fără valoare în ordinea procesuală. Aceasta determină şi suprimarea efectelor sale. Dacă prin actul anulat s-au dispus anumite măsuri, acestea nu se vor mai aduce la îndeplinire

b) Efectul anulării unui act de procedură se extinde şi asupra altor acte, însă doar dacă între acestea şi actul anulat există o legătură de dependenţă sau continuitate necesară, respectiv dacă acestea nu pot avea o existenţă de sine stătătoare. Nulitatea este proprie dacă sancţiunea loveşte actul ca urmare directă a nerespectării condiţiilor sale de vali-
ditate; nulitatea va fi derivată dacă sancţiunea survine nu datorită unui viciu procedural propriu, ci ca o consecinţă a invalidării altor acte procedurale, cu care actul în cauză se află într-un raport de dependenţă funcţională.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2016
alinfediuc, utilizator
Domnule, chiar dacă este împlinită prescripția, datoria există, ea nu se stinge decât prin plată. Acea chitanță nu este nulă. Odată cu perimarea trebuia să invocați și prescripția.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie executare silita ccristy ccristy Buna ziua, Intr-o executare silita, daca s-a platit voluntar o parte din datorie iar executarea silita s-a perimat, plata partiala a datoriei mai intrerupe ... (vezi toată discuția)
Perimarea executarii anna2000 anna2000 ca urmare a contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii executarii in temeiul art. 389 cpc iar prin sentinta ramasa definitiva s-au anulat toate ... (vezi toată discuția)