avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme mostenire


Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie delicata si am nevoie urgenta de ajutor. In urma cu 10 ani o matusa in varsta de 76 de ani neavand copii s-a gandit sa-si gaseasca pe cineva care sa o ingrijeasca si implicit sa o mosteneasca. Eu in acea perioada am ramas fara servici si matusa mi-a spus sa nu mai imi mai caut si sa am grija de ea si de sotul ei urmand ca ultimul ramas in viata sa imi faca testament.Mentionez ca toate bunurile erau ale matusii dobandite inainte de casatorie. Dupa 7 ani matusa a decedat in urma unei lungi suferinte, perioada in care am ingrijit-o personal si in perioadele in care era spitalizata mergeam zilnic la ea. Dupa deces unchiul a mers la notar si-a facut succesiunea dupa matusa si imediat mi-a facut testament respectand dorinta acesteia.Mentionez ca cei doi au beneficiat de atentie si ingrijire din partea noastra la orice ora din zi sau din noapte,fapt recunoscut atat de ei cat si de cei care ne inconjoara. Problema a aparut acum patru luni cand unchiul s-a trezit la usa cu fiul sau infiat din prima casatorie si cu care nu a mai avut relatii de cand s-a casatorit cu matusa mea , de aproximativ 30 ani. La acea intalnire la care am fost de fata, unchiul i-a spus fiului ca stie foarte bine ca el a venit in aceasta casa doar cu valiza cu haine,ca totul a fost al sotiei si ca dorinta ei si a lui a fost ca eu sa mostenesc totul. I-a mai solicitat ca dupa decesul sau sa nu imi faca nici-o problema. Acesta nu a obiectat. Intre timp starea de sanatate a unchiului s-a deteriorat si a necesitat internari multiple in spital . In perioadele in care era acasa eu si sotul meu locuiam cu el.L-am informat pe fiu de starea de sanatate a acestuia dar nu i-a dat nici un telefon si nu l-a vizitat nici acasa ,nici la spital. In luna ianuarie unchiul a decedat iar noi ne-am ocupat de toate. L-am anuntat pe fiul lui, care a venit la capela si dupa slujba mi-a cerut certificatul de deces in original pe motiv ca este fiul lui si e dreptul lui. I-am comunicat ca nu pot sa il dau ca trebuie sa fac succesiunea si e cam devreme sa discutam de mostenire unchiul nefiind nici macar inmormantat. L-am invitat la parastasul de patruzeci de zile iar dupa plecarea mesenilor ne-a spus ca vrea tot ce a ramas de pe urma tatalui sau,ca este dreptul sau si ca nu il intereseaza ca totul a fost al matusii si ca aceasta era dorinta ei, ca nu il intereseaza munca noastra, faptul ca nu am avut serviciu 10 ani si nici macar un concediu.Aducandu-mi aminte de o discutie cu unchiul in care mi-a spus ca i-a lasat fiului apartamentul de 4 camere in care locuia cu acesta si un autoturism am verificat si am aflat ca apartamentul este inca pe numele unchiului. Cum ma sfatuiti sa procedez in acest caz?
Cel mai recent răspuns: amavrancea , utilizator 18:20, 4 Martie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul poate fi atacat de catre fiul adoptat, acesta avand calitatea de mostenitor rezervatar. Pentru un singur descendent rezerva la care are dreptul este de 1/2 din mostenire.

Art. 841-NCCivil
Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului, daca la moarte-i lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste a patra parte, daca lasa trei sau mai multi.

Daca aveati incheiat un contract de intretinere atunci nu ar mai fi beneficiat de mostenire.
Avand in vedere ca desi stia de starea de sanatate a tatalui nu s-a interesat de el si nu i-a acordat nici o ingrijire,as avea o sansa in instanta?
Instantele de judecata nu judeca tinand seama de moralitate ci de prevederile legii.
Nu conteaza ca parintii au fost sau nu respectati, ingrijiti de mostenitori ori daca s-au interesat sau nu de starea lor de sanatate.
Deci sa inteleg ca mostenitorii au doar drepturi nu si obligatii . Va multumesc!
Veți mosteni tot ce v-a lăsat prin testament. Având încă un ap, testamentul nu incalca rezerva fiului.
Mergeți cu testamentul la notar.

Alte discuții în legătură

Mostenire maria162 maria162 Ingrijesc de 4 ani doua rude in varsta cu promisiunea ca ultimul ramas in viata imi va face testament.Cei doi(unchiul si matusa nu au copii impreuna ci doar ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil infiat catalinaioan81 catalinaioan81 Buna ziua, Ma aflu intr-o situatie delicata si as dori sa ma ajutati. In urma cu 7 ani o matusa impreuna cu sotul ei, neavand copii s-au gandit sa ne aleaga ... (vezi toată discuția)
Dobandire drept proprietate Corina I. Mihai Corina I. Mihai Stimati domni, Va rog sa ma informati ce sanse am sa dobandesc proprietatea unui apartament in urmatoarea situatie: Matusa mea A. (decedata in feb. 2009) a ... (vezi toată discuția)