avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferente apa calda/apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferente apa calda/apa rece

Buna ziua,
Pe lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile AP a aparut la rubrica Cheltuieli pe cota parte indiviza, subrubrica "Diferente apa calda/ apa rece". Fiecare apartment are acum de plata inca o suma, pe langa cea platita in functie de indexul transmis. Puteti va rog sa ma lamuriti ce reprezinta aceste diferente?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2016
DanAlyna, utilizator
Cel mai recent răspuns: DanAlyna , utilizator 15:56, 13 Martie 2016
Multumesc pentru raspunsuri cyan si amvirdan.
Fond de rulment a existat, chiar eu am platit cand m-am mutat in acest bloc 70 lei iar proprietarul anterior platise 140 lei. Deci aveam un fond de 210 lei/ garsoniera. Nu mai retin la apartamente cat era sau daca suma era egala. Cert este ca acesti bani (dar si multi altii pana la 230000 lei) au disparut, fiind sustrasi de fostul administrator. Dovada este in dosarul penal pe care acesta l-a avut si in care a recunoscut fapta, prezentand in instanta o lista de semnaturi fictive ale proprietarilor (semnaturi luate pe niste foi A4, fara cap de tabel, cu titlu scris doar pe prima pagina de mana fostuli administrator, fara numerotarea foilor, ceea ce ma duce la concluzia ca acetse semnaturi au fost date de proprietari in alt scop, caci nimeni nu recunoaste sa fi semnat pentru asa ceva), conform careia asociatia nu se constituie parte civila in acel proces pentru recuperarea prejudiciului.
In alta ordine de idei, cum ar trebui sa se numeasca acest fond pentru ca banii sa fie restituiti proprietarilor atunci cand se va recupera prejudiciul?

Va multumesc.
art.24-hg1588
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si în situatiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Varianta propusa de @amvirdan este o solutie dar daca citim cu atentie continutul art. 24 vom observa ca restituirea fondului de rulment este o posibilitate (se poate restitui) si nu este o obligatie in ambele situatii prezentate! Poate despic eu prea mult firul in patru!

Pentru a fi clara obligativitatea restituirii Frul in hg1588 trebuia sa se precizeze ca "se restituie" in loc de "se poate restitui". Daca Cex nu decide scaderea cheltuielilor lunare atunci degeaba face cerere proprietarul, de altfel, nu prea vad cum sa scada cheltuielile lunare atata timp cat preturile utilitatilor mai tot timpul cresc (acum a scazut tva-ul dar nu cred ca este motiv de restituire a fondului de rulment).
Cheltuielile lunare nu vor scade prin recuperarea prejudiciului.

Parerea mea este ca la adunarea generala in care s-a stabilit constituirea fondului special trebuia hotarat pe langa cuantumul cu care contribuie fiecare proprietar ptr acoperirea restantelor la furnizori inclusiv cu privire la modalitatea de restituire catre proprietari dupa recuperarea prejudiciului.



Observ o situatie care ar putea sa va incurce:
...chiar eu am platit cand m-am mutat in acest bloc 70 lei iar proprietarul anterior platise 140 lei. Deci aveam un fond de 210 lei/ garsoniera.


La mutarea fostului proprietar trebuia sa-si retraga cei 140 lei, iar daca valoarea FR stabilit era de 210 lei, dvs. trebuia sa achitati exact aceasta suma ca sa discutam ca acum dvs. aveti un FR de 210 lei.

Daca ati avut o intelegere cu fostul proprietar ca fondul sau de 140 lei sa vi-l transfere dvs., era bine sa intocmiti documente in acest sens, iar in registrul FR sa apara distinct numele dvs. si suma transferata, eventual fostu proprietar sa va "transfere" si chitantele doveditoare.

In fine, acest lucru am vrut sa vi-l amintesc in caz ca nu ati procedat asa. Poate mai aveti timp de acum inainte !
Inteleg Adam Grecu ceea ce spuneti dvs. Oricum, recuperarea acelui fond de rulment este departe de asteptarile noastre si ne intereseaza ce se poate face de acum incolo.
Asa cum spuneam, acest fond special este trecut in lista de intretinere incepand cu luna ianuarie 2016, deci acum cand vom plati intretinerea vom plati si acel fond deoarece este inclus in suma totala de plata. Nu spun ca nu sunt de acord cu plata acestuia, in fond, daca dorim utilitati acestea trebuie platite pana la urma. Eu intreb: cum putem verifica noi locatarii ca acesti bani sunt folositi in scopul pentru care se strang? Cum putem verifica plata facturilor? Am solicitat administratorului si presedintelui de bloc de nenumarate ori sa ne prezinte situatia datoriilor catre furnizori, sa stim si noi ca in luna cutare din fondul strans se plateste factura restanta nr .... pentru furnizorul ..... Nu stim nici acum ce sume avem de plata. Cum s-a putut propune crearea acestui fond si plata unei sume lunare de 20 lei fara a prezenta mai intai situatia clara a datoriilor? Cum s-a calculat aceasta suma fara a sti cuantumul datoriilor?
Am solicitat in scris presedintelui de bloc, ca in urma AG si a listei de plata pe luna ianuarie, sa mi se precizeze (in scris):
- cuantumul datoriilor catre furnizori, datorii acumulate ca urmare a prejudiciului facut de fostul administrator, precum si ca urmare a neplatii de catre unii proprietari a restantelor la cotele lunare de intretinere;
- baza legala de calcul a fondului special propus;
- perioada pentru care va fi creat fondul special propus;
- procedura formarii fondului si procedura prin care se vor face plati din fondul special propus.

Nu am primit inca raspuns. In cat timp ar trebui sa raspunda acestei solicitari?

Multumesc.
hg1588
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;

Alte discuții în legătură

Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment. Pepe69 Pepe69 Se pot folosi banii din fondul de rulment pentru lucrari la constructia unei sarpante pentru acoperisul blocului? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Divizare asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca ... (vezi toată discuția)