avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarcini abuzive in fisa postului? pot sa nu semnez ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarcini abuzive in fisa postului? pot sa nu semnez noua fisa a postului?

Eu am in fisa postului o sarcina "sa pregatesc inlocuitor". Anul trecut sefa de secti a incercat sa-mi schimbe fisa postului, adaugandu-mi o sarcina pe care nu pot sa o execut deoarece timpul de lucru nu-mi permite. Mi se cere sa lucrez pe inca un echipament. Sarcina se introducea fara niciun fel de negociere, eu nu am semnat noua fisa a postului desi in fiecare dimineata, timp de doua luni mi se cerea s-o semnez " ca vedem noi dupa aceea". Eram sigura ca o sa imi pierd locul de munca pentru o sa se invoce faptul ca nu imi indeplinesc sarcinile de serviciu.
Acum, pentru ca nu mai este nimeni pregatit sa lucreze la echipamentul pentru care eu sunt pregatita si pentru care am o sarcina in fisa postului anterioara semnata, se invoca faptul ca in fisa postului mai am o sarcina, aceea de a-mi pregati un inlocuitor, si eu nu o indeplinesc, ar trebui sa invat o persoana ceea ce eu stiu pentru a ma inlocui. Daca fac asta eu imi pierd locul de munca.
Este aceasta sarcina abuziva? cum sa pregatesc o ersoana pentru ca eu sa-mi pierd locul de munca? Este vreo problema ca nu am semnat fisa noua? ce se intampla daca nu o semnez? Pot sa-mi pierd locul de munca daca nu semnez noua fisa a postului daca nu se face o negociere cu marire de salariu? Voi ramane peste program sa-mi indeplinesc noile sarcini, nu stiu ce pot sa fac?

Multumesc pentru ajutor
Maria
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:26, 6 Martie 2016
Art. 40 C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
.....

Modificarea fisei postului poate interveni ca urmare a schimbarii conditiilor, mediului sau cerintelor postului pentru care a fost elaborata.

Salariatul poate refuza semnarea fisei postului in conditiile in care constata ca atributiile cuprinse in aceasta nu sunt in legatura cu postul ocupat ... daca doreste el poate semna sub rezerva legalitatii o astfel de fisa a postului.

Refuzul salariatului de a semna fisa postului poate constitui o abatere disciplinara, dar nu una suficienta pentru a se dispune în temeiul sau masura disciplinara a desfacerii contractului de munca.
problema este ca sarcina care ar trebui sa fie introdusa este chiar ea echivalenta cu un loc de munca si eu nu as avea timp fizic pentru ea. Eu am un job de cercetator stiintific pentru care am cateva sarcini: sa public lucrari stiintifice la conferinte, sa execut lucrari in cadrul unor contracte in calitate de resposabil, si altele.
Am acceptat inca niste sarcini pentru care am primit 120 lei lunar: aceea de a fi responsabil cu un echipament si cu activitatea din institutie care se executa la acel echipament. Lucrez efectiv la acel echipament si deja nu mai pot face fata pentru ca volumul de lucrari a devenit foarte mare, chiar datorita rezultatelor obtinute de mine si pregatirii mele ca autodidact.
Acum se incearca introducerea in fisa postului, fara negociere si fara a fi pregatita in cadrul unor cursuri de formare, inca a unei activitati similare, responsabil de un al doilea echipament si munca efectiva la acest al doilea echipament pentru care chiar nu mai am timp fizic sau nu voi putea sa-mi indeplinesc sarcinile vechi.
Ce as putea sa fac?
Mai mult deja mi se dau lucrari sa execut analize fara ca eu sa fi semnat noua fisa a postului si sunt amenintata cu pierderea locului de munca daca refuz sa indeplinesc sarcinile.
Este legala aceasta hartuire?
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2016
mariamihalache, utilizator
Sa nu semnati acea fisa a postului, este una dintre posibilitati.

Despre hartuire vedeti acest articol:
Hartuirea la locul de munca. Cum se pot apara salariatii de abuzurile de la serviciu?
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului sindicalistul sindicalistul angajatorul poate modifica fisa postului ori de cate ori doreste???? mentionez ca sindicatul din unitate se opune iar unii salariati refuza sa semneze o ... (vezi toată discuția)
Fisa postului 27George 27George Buna ziua Numele meu este George si am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns concret cu privire la corectitudinea unei FISE DE POST si efectul acesteia la ... (vezi toată discuția)
Este legal? buna seara. lucrez la un market, incadrarea manipulant marfa, ... anabitta anabitta Bună seara. Lucrez la un market, încadrarea manipulant marfă, deoarece am doar 10 clase terminate. Execut muncă de casier, lucrător comercial și ... (vezi toată discuția)