avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Motiv de nulitate PVC invocat in apel
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Motiv de nulitate PVC invocat in apel

Rog un sfat:
In prima instanta am castigat si instanta a anulat procesul verbal de contraventie ca fiind netemeinic.
Paratul a facut apel si a mentionat niste motive de apel interesante.
Dupa pronuntarea primei instante am descoperit un motiv de nulitate (gresita incadrare a faptei in textul de lege).
Cum invoc aceasta nulitate in apel? Sa fac apel si eu nu cred ca ma ajuta pentru ca nu as avea interesul.
Pot sa invoc prin intampinare in apel un motiv de nulitate absoluta care nu a fost invocat in prima instanta?
Repet, prima instanta a anulat procesul verbal ca fiind netemeinic, dar vreau sa ma asigur cum sa folosesc acest motiv de nulitate in apel.
Multumesc frumos !
Iertati-ma, nu am la baza specializare juridica.
Dar am citit din pura curiozitate codul de procedura si scrie foarte frumos ca in intampinare se mentioneaza exceptiile. Inclusiv in citatia primita de la tribunal mi-au cerut sa trec eventualele exceptii in intampinare.
Opinia mea este ca, solutia este discutabila, puteti invoca si in apel si prin intampinare o exceptie care este de ordine publica, in acest sens, art.245,246, 247 NCPC,nu aveti ce pierde.Dupa parerea mea,ar fi mult mai adecvat apelul incident prevazut de art.472 NCPC, astfel, pueti invoca cu mai multe sanse de castig nulitatea respectiva.
Am facut intampinare si am invocat exceptia cu nulitatea absoluta.
Apel incident nu vad cum m-ar ajuta. Scria si doamna mai sus. Atata timp cat am castigat la judecatorie, cum sa atac o hotarare care mie imi e favorabila? Pe motiv ca exista si un caz de nulitate absoluta? (fapta era incadrata gresit) ?

Daca castig procesul ma inscriu la facultatea de drept.
Multumesc frumos pentru sfaturi si amabilitate.
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2016
Gepetto25, utilizator
Nu ati inteles notiunea de apel incident(art.472 NCPC),cititi acest articol si consultati si un avocat, dna. cons.jur.Pintea se referea la apelul principal art.466 NCPC.
danpopescu2011 a scris:
Opinia mea este ca, solutia este discutabila, puteti invoca si in apel si prin intampinare o exceptie care este de ordine publica, in acest sens, art.245,246, 247 NCPC,nu aveti ce pierde.Dupa parerea mea,ar fi mult mai adecvat apelul incident prevazut de art.472 NCPC, astfel, pueti invoca cu mai multe sanse de castig nulitatea respectiva.

Eu sunt de părere că, având în vedere situația relatată de utilizator, cele două soluții prezentate de dvs. nu sunt viabile.

Situația de fapt este următoarea: utilizatorul a avut calitatea de petent într-un litigiu având ca obiect plângere contravențională. Instanța de fond i-a admis plângerea și a anulat întregul proces-verbal de contravenție.

După pronunțare, utilizatorul a descoperit un motiv de nulitate a procesului-verbal de contravenție (așa spune utilizatorul, că este motiv de nulitate ceea a descoperit, și plec de la premisa faptului că așa este).

1. Excepția nulității procesului-verbal de contravenție nu poate fi invocată prin întâmpinarea depusă în apel.

Adaptând dispozițiile referitoare la întâmpinare de la art. 205 Cod procedură civilă fazei procesuale a apelului în care se află utilizatorul, concluzionăm că întâmpinarea este actul de procedură prin care intimatul se apără, în fapt şi în drept, faţă de motivele de apel ale poliției.

El poate invoca excepții doar față de aceste motive, nu și față de actul sancționator (întâmpinarea va cuprinde: (…) excepţiile procesuale pe care intimatul le invocă faţă de motivele de apel).

2. Față de datele prezentate, apelul incident nu este admisibil.

Apelul incident se declară atunci când, sub un aspect sau mai multe, intimatul este nemulțumit de hotărârile primei instanțe. Prin acest apel, intimatul poate să repună în discuție soluțiile primei instanțe cuprinse în dispozitivul sentinței, în considerentele acesteia sau în încheieri.

Prin urmare, în apelul incident se invocă o chestiune pe care intimatul a invocat-o și la fond, dar căreia instanța i-a dat o soluție care îl nemulțumește pe acesta. Or, în speța noastră nu este vorba despre așa ceva, ci despre o nulitate descoperită de utilizator după ce instanța de fond a pronunțat sentința civilă.

În altă ordine de idei, utilizatorul nu mai este în termen să depună apelul incident, deci nu mai are sens să consulte un avocat, așa cum l-ați sfătuit. Apelul incident se formulează și se depune în termenul în care se depune întâmpinarea, acest termen fiind de cel mult 15 zile de la data comunicării motivelor de apel. Între data la care utilizatorul a deschis această discuție și data de astăzi au trecut douăzeci și două de zile.


Gepetto25 a scris:
(...) ma inscriu la facultatea de drept.

Cel puțin jumătate din populația României are o diplomă a unei facultăți de drept, însă deținerea acestei diplome nu o transformă în cunoscătoare a acestui domeniu.

Alte discuții în legătură

Posibilitatea de a invoca exceptii in apelul unei ord. pres. Username33 Username33 Buna. Sunt in cautarea unei opinii constructive de 100 de puncte : Intr-un dosar de fond (judecatorie) printr-o cerere reconventionala s-a cerut constatarea ... (vezi toată discuția)
O opinie , va rog - apel incident sau nu? Corina Dina Corina Dina Printr-o hotarare judecatoreasca , instanta a respins cererea de chemare in judecata a reclamantului , eu fiind parat . Desi am invocat exceptia prescriptiei ... (vezi toată discuția)
Invocarea necompetentei materiale in apel Liliana Gavril Liliana Gavril Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta: Am initiat o actiune la Judecatorie - constatarea nulitatii absolute a unei declaratii de neacceptare a ... (vezi toată discuția)