Pe scurt, intrebarea vizieaza daca parintele la care nu s-a stabilit domiciliul minorului se poate deplasa in strainatate cu minorul in baza hotararii judecatoresti prin care domiciliul minorului s-a stabilit la celalalt parinte pentru a duce copilul acestuia din urma.
Date problemei sunt urmatoarele:
S-a hotarat un program de vizita in timpul unui proces de divort care a durat mai multi ani.
Hotararea s-a dat pe fond si nu pe ordonanta presedintiala. Conform dispozitivului sentintei s-a hotarat:
Admite cererea. Stabileşte program minimal de vizitare al minorei ,de către reclamantă , după cum urmează: - în fiecare lună , sâmbătă ora 10,00- 16.00 şi duminică ora 11,00 -16.00 , (a doua săptămână şi a treia săptămână ) , la domiciliul pârâtului , pentru joacă şi plimbare ; - o lună în vacanţa în vacanţa de vară ,15.07 - 15.08 cu luarea minorei din domiciliul pârâtului , la domiciliul mamei din România şi obligaţia de a o readuce în domiciliul tatălui şi posibilitatea acestuia ca din două în două săptămâni s-o viziteze pe minoră , la domiciliul mamei din România . Obligă pârâtul să respecte programul de vizită minimal sus menţionat . Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare.
Mama a vrut sa duca copilul in strainatate atunci cand trebuia conform hotararii dar nu s-a putut din motive legate de culpa exclusiva a tatalui, care este posibil sa nu fi vrut sa ii vina inapoi copilul la acea vreme.
Lasand la o parte acest aspect, se ridica intrebarea daca mama, in conditiile in care a fost obligata prin hotararea judecatoreasca sus mentionata sa duca copilul in strainatate, dar nu s-a putut la acea vreme din culpa exclusiva a tatalui va putea duce copilul acum in strainatate in conditiile in care copilul refuza sa mearga in strainatate la tatal sau deoarece intre timp tatal a obtinut o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care s-a stabilit domiciliul minorului in strainatate la domiciliul sau, al tatalui ( ca sa se inteleaga mai clar).
Deci, intrebarea care se ridica este urmatoarea:
Poate iesi din tara mama cu copilul pentru a-l duce la tatal sau in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a stabilit domiciliul minorului la tatal sau in strainatate?
Din moment ce s-a stabilit domiciliul minorului la domiciliul tatalui in strainatate dar nu s-a precizat unde anume in strainatate ati avea dreptate insa rezulta din considerentele hotararii unde este resedinta tatalui in strainatate cu adresa cu tot.
Mai corect spus este la resedinta din strainatate deoarece domiciliul il are in Romania, ca si paranteza.
Da, nu e clar daca ar putea sau nu intrucat logic ar fi sa fie necesar acordul mamei, asa cum sustineti, dar, pe de alta parte, se poate considera si ca ar putea duce copilul la domiciliul din strainatate unde i s-a dat dreptul de instanta.
In alta ordine de idei, s-ar putea sa fie necesara si o hotarare de suplinire a consimtamantului mamei daca nu si-ar da acordul si ar fi posibil asa ceva intrucat copilul nu vrea sa plece in strainatate la tatal sau.
Este adevarat ca, in cazuri de acest fel se da de fel custodie unica, dupa logica mea si dupa ce am mai observat prin practica judiciara, insa era deja peste orice normalitate sa se dea si custodie exclusiva in acest caz.
Sunt tare curios ce opinie ar avea politia de frontiera in acest caz.
Practic pot exista doua opinii...dar cea mai importanta ar fi cea a politiei de frontiera...
Stimate domn avocat, chiar aici pe forum cred că a fost situaţie cu un copil venit în vacanţă, din America şi la aeroport nu a fost lăsat copilul să plece, fiindcă era autoritate părintească comună cu domiciliul copilului în America!
Este aiurea să dai autoritate părintească comună la părinţi despărţiţi cu domicilii în ţări diferite sau pe continente diferite, aşa cum fac instanţele noastre.Bomboana pe colivă ar fi să dea şi locuinţă alternantă pentru minor în asemenea situaţii!
Da, ar fi logic ce ziceti deoarece noua lege a fost edictata pentru momentul cand Romania ar intra in Schengen si in UE nu ar mai exista control la trecerea frontierei de stat pentru iesirea din tara catre alta tara.
Pentru SUA nu cred ca s-a gandit legiuitorul...
Dar, pentru SUA am impresia ca se cere si acordul mamei la intrarea acolo.
Adica americanii cer acordul mamei chiar daca ar exista o hotarare judecatoreasca romana care nu este pe custodie exclusiva.
Sa nu fie vorba de alte situatii juridice.