avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere necorespundere profesionala- perioada proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere necorespundere profesionala- perioada proba

Buna ziua,

Sper sa ma ajutati si pe mine .

Situatia este urmatoarea:
Nu mi s-a dat nici o fisa a postului la angajare. A fost angajata ca director a unui nou departament.
In CIM scrie ca perioada de proba e de 90 de zile.
Ieri am primit in posta o decizie de concediere pe motiv de necorespundere profesionala.
Intrebarea mea este; Faptul ca sunt in perioada de proba schimba cu ceva faptul ca ei nu au urmat pasii din COdul muncii si COntractul colectiv? Adica nu au facut nici o comisie, ci pur si simplu au hotarat sa puna in locul meu o secretara de-a partronului ( educatoare de meserie).

Vreau sa contest aceasta decizie.
Exista vre-un model de contestatie?

Oricum de 3 saptamani am tot fost in discutii cu ei; ei efectiv dupa 2 saptamani de munca mi-au luat inapoi laptopul, telefonul si masina si imi tot spuneau sa plec, sa imi dau demisia.
Nu am facut asta, am mers la munca la program, am facut o plangere ( am cerut si nr de inregistrare) nu am primit nici un raspuns.
Am incercat sa rezolv amiabil problema- adica le-am zis ca daca imi dau 3 salarii compensatorii ( sa am timp sa gasesc un nou loc de munca) plec, dar presedintele companiei e politician; se crede Dumnezeu, si m-a amenintat ca voi aduce bani eu de acasa sa scap.

In fine, cert este ca am citit tot ce inseamna legislatia muncii, drepturile angajatului , dar nu am gasit multe referinte la aceasta perioada de proba.

Totodata cum nu mi s-a dat un preaviz, am dreptul la 15 zile platite???

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: amber_onyx , utilizator 10:03, 7 August 2009
Avand in vedere ca temeiul concedierii este 61 lit d, consider ca puteti contesta decizia in instanta, solictand anularea ei si acordarea drepturilor salariale pana la data eniterii hot. judecatoresti.

necorespunderea profesionala invocata in baza art 61-d trebuia sa urmeze o procedura - depsre care am vazut ca sunteti informata-
lipsa respectarii procedurii anuleaza decizia.

Va recomand sa aveti totusi un avocat , pentru ca societatea va incerca sa demonstreze ca de fapt este o decizie de necorespundere in perioad de proba..

nu are mare relevanta ca v-au indicat gresit instanat competenta, acest fapt nu duce la anularea deciziei si se acopera prin trimiterea actiunii la instanbta legal competenta, cea de la domiciliul dvs.

Daca aveti oferta pe care spuneti ca ati refuzat-o la momentul angajarii la aceasta soc, discutati cu avocatul daca nu puteti solicta si daune interse in valoarea prejudiciului pierdut cuantificat in valoarea salariului pe care vi la-r fi oferit acea firma ;)

Intre timp va recomand sa depuneti actele pentru soamj, pentru care aveti nevoie de o adeverinta de la societatea aceasat si un de la cea anterioar , privind stagiul de cotizare la somaj in ultimel 12 luni.
in decizie nu se specifica motivul exact pentru aceasta nepotrivire.
Totodata nu mi s-a dat fisa postului.
Cum pot ei dovedi ca nu ma potrivesc postului?
Aaa, si au angajat o secretara in locul meu?
Cum dovedesc ca ea se potriveste?
Mai ales ca e un job in care trebuie sa ai cunostiinte de inginierie; ori eu sunt inginer iar ea educatoare.
De ce nu au pus-o pe ea de la inceput si m-au incurcat pe mine?
amber_onyx a scris:

eu am facut si o plangere catre angajator acum 2 saptamani cu privire la incalcarea drepturilor din codul muncii , la care nu am primit nici un raspuns.

asta este. In mod normal, ar fi trebui sa primiti un raspuns, dar din pacate, in general, angajatorul nu este obligat prin lege sa raspunde la toate sesizarile primite.
Incalcarile drepturilor c va revin potrivit legislatiei muncii se pot reclama si la ITM, si in instata.

amber_onyx a scris:

Ce nu inteleg este de ce mi-au scris in acea decizie ca trebuie sa contest la judecatoria sectorului 6?

Din greseala, sau din rea-vointa, sau din nepricepere, sau dintr-o incurcatura... Nu prea conteaza de ce.
Din fericire, nu firma stabileste competenta instantelor de judecata, ci legea. In cazul dvs., pentru contestarea deciziei de concediere, Tribunalul (judetean) de la domiciliul dvs.
Greseala aceasta este un motiv sunplimentar de anulare a deciziei, daca asta veti dori.
ce au facut ei acolo poate doar sa va supere, dar in instanta nu are relevanta pe cine au pus in locul dvs :)

V-am spus: nu au respecat procedura legala, lucru care va da mari sanse de a avea succes in instanta.

Nu va mai tocati nervii cu motivatia pe care au avut-o ei, este evident ca nu este angajatorul care va merita, regasiti-va echilibrul, cautati un avocat bun, faceti dosrul de somaj, si cautat-va alt job.
la plangerea pe care am facut-o am cerut si numar de inregistrare, special pentru a primi raspuns.
Am facut si o sesizare la ITM.

Inca o intrebare , acea notificare am primit-o prin posta. E doar un exemplar.
Eu ar trebui sa o trimit inapoi tot prin posta, in original? sau sa le trimit o copie?sau imi fac eu o copie si le trimit originalul?.

Ce m-a enervat cel mai tare e ca pe parcursul saptamanilor in care au avut loc discutii, ei tot m-au considerat o persoana care nu isi stie drepturile si care semneaza ceva fara sa citeasca.

Alte discuții în legătură

Concediere in perioada de proba carpenihil carpenihil Buna, am lucrat cu contract la o firma care din pacate m-a concediat prin notificare dupa aprox. 25 zile, pe motiv de necorespundere profesionala (art.31). ... (vezi toată discuția)
Concediere in baza articolului 61 litera d, legea 53 . 2003 Fatima Fatima Buna ziua, Am o cunostinta care a primit in data de 04.02.2013 Instiintare scrisa de incetare a contractului de munca din care reiese ca s-a incheiat ... (vezi toată discuția)
Concediere chance1 chance1 Buna ziua! Lucrez la o firma de cablaje electrice pentru masini de 7 ani. Acum cateva saptamani mi s-a desfintat postul si lucrez pe banda(nu stiu daca stiti ... (vezi toată discuția)