avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in perioada de proba

Buna, am lucrat cu contract la o firma care din pacate m-a concediat prin notificare dupa aprox. 25 zile, pe motiv de necorespundere profesionala (art.31). Acum stiu ca in perioada de proba firmele au acest drept dar recent am inteles de la cineva mai in tema ca aceasta notificare poate fi contestata in instanta in max. 1 luna, in special datorita faptului ca (printre altele) nu mi s-a facut fisa postului (respectivul mi-a spus ca am sanse bune din acest motiv), si oricum decizia lor a fost una ce mi s-a parut foarte subiectiva si abuziva, chit ca eram oficial in proba. Ce parere aveti, cunoasteti ceva cazuri similare? :">
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:04, 19 Septembrie 2010
Intr-adevar, legea prevede un termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de incetare a c.i.m. pentru a o contesta in instanta.

Concedierea salariatului pentru necorespundere profesională are ca temei legal textul art. 61 lit. d din Codul muncii si nu art. 31 alin. 4 ind.1 din Codul muncii
Incetarea CIM in perioada de proba (art.31(4.1) din Codul muncii) nu inseamna neaparat necorespundere profesionala ci doar ca salariatul nu corespunde asteptarilor angajatorului. Deci nu vad vad pentru ce sa-l dati in judecata pe angajator.
la fel de adevarat ar fii si faptul ca nu s-a comunciat fisa postului si astfel atributiile nu erau cunoscute, insa daca perioada de proba este inscrisa in c.i.m. atunci c.i.m.-ul inceteaza in baza acestei notificari fara a fii si motivata.
Da, destul de descurajante cele citite.. ca si cand n-ar fi fost suficient, astazi am primit acasa prin posta o scrisoare de la firma potrivit careia pana la finele saptamanii viitoare sunt "invitat la sediul firmei pentru a-mi lua inapoi cartea de munca, cim-ul plus decizia de incetare a contractului, acte ce pot fi ridicate doar de mine personal sau de un imputernicit prin procura". Acum problema ar fi ca nu sunt din capitala si o deplasare acolo ar implica alte cheltuieli plus o zi pierduta - asa ca ma gandeam daca nu am posibilitatea sa le cer sa mi le trimita tot prin posta... asa cum le-a primit un prieten (la el cred ca a fost vorba doar de cartea de munca) care si el a lucrat pe la o firma din apropierea capitalei. Credeti ca pot apela la aceasta alternativa?
Da, se poate solicita acest lucru fostului angajator .. sau se poate apel la varianta ajutatoare cu ITM-ul... luati legatura cu ITM-ul din judetul dvs si rugati sa solicite sprijinul colegilor din ITM Bucuresti sa le trimita carnetul de munca al dvs pe adresa lor de unde il puteti ridica .

Alte discuții în legătură

Incheiere contract de munca atanasoaie atanasoaie O persoana angajata ca sofer (cu contract de munca pe perioada nedeterminata) la o firma ajunge la neantelegeri cu conducerea . I s-a propus trecere pe o alta ... (vezi toată discuția)
Incetare contract in per proba anca55 anca55 In perioada de proba cf art. 31, al 4, indice 1 CM spune ca \"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai ... (vezi toată discuția)
Notificare incetare cim cf art 34 alin4 codul muncii ct.madalin ct.madalin Buna seara ! In primul rand vreau sa multumesc tuturor celor care au bunavointa de a ajuta si de a raspunde intrebarilor noastre , ale utilizatorilor acestui ... (vezi toată discuția)