avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire datorii bancare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire datorii bancare

Buna ziua,
Am o intrebare: tatal meu a decedat in urma cu un an de zile. A avut un card de credit cu descoperire ( 12.000 RON + dobanzi acumulate pe parcurs de un an de zile ), pentru care nu s-a incheiat nici o asigurare, garantie/garanti, fiind acordat doar pe baza adeverintei de venit salarial. In urma cu titlu de proprietate pe numele lui a ramas 1 ha de pamant arabil. Banca a venit dupa un an de zile sa ceara plata de la mostenitori. Mama nu are nici un venit si nici un bun material pe numele ei. Casa e pe numele bunicului, decedat de 20 de ani, iar mostenirea de la el nu a fost dezbatuta nici pana astazi. Banca vine cu propunerea de a se stabili o suma lunara care sa se achite de catre mostenitori, in caz contrar dosarul va fi inaintat catre un executor judecatoresc. Intrebarea mea este in ce masura sunt eu ca fiica, raspunzatoare pentru datoria bancara a tatalui si daca executorul judecatoresc ma poate obliga in vreun fel sa achit eu datoria, ori are putere sa se indrepte doar asupra terenului agricol.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:23, 9 Martie 2016
Banca nu vă poate cere decât procentul dvs. de moștenire, propabil 3/4 dacă nu mai aveți frați/surori din valoarea terenului, pentru că sigur valoarea terenului este sub 12,000 lei. Mamei îi pot cere doar 1/4 din valoarea terenului. Nu pot cere mai mult. Pot executa silit terenul, dacă vor.
Da, terenul e sub 12.000 lei. Eu ca fiica am dreptul la 3/4 din valoare, iar mamei i se cuvine 1/4 prin lege ca mostenire? Iar asupra casei bunicului nu se pune problema sa se indrepte, nu exista nici un drept asupra ei, nu?
art.1.155(1) NCC"Mostenitorii universali si cu titlu universal contribuie la plata datoriilor si sarcinilor mostenirii proportional cu cota succesorala ii revine fiecaruia." Intrucat in calitate de descendent va revine o cota succesorala de 3/4 din mostenire veti contribui la plata datoriilor in limita cotei succesorale de 3/4.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie banca xtreme27 xtreme27 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema. Am primit o somatie de la o banca in care sunt silit sa platesc in termen de 5 zile o restanta in valoare de ... (vezi toată discuția)
Credit banca Florin Negrea Florin Negrea Subiect: credit banca Parinti mei au avut un credit si au decedat ,cum poti sa trimiti pe numele lor ca ii executi silit desi ei au fost instiintati cu ... (vezi toată discuția)
Firme de recuperare Phantom79 Phantom79 Salutare. in ce conditii o firma de recuperare nu poate cere sa plateasca mostenitori directi , persoana fiind mama unei personae decedata care a sunat si a ... (vezi toată discuția)