avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gardul al cui este?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gardul al cui este?

In urma cu cativa ani, am cumparat o locuinta la tara. Locuinta avea casa, anexe, pomi fructiferi, gard, gradina.
Langa locuinta mea, se afla o alta locuinta a vecinului meu. Acesta sta in capatul drumului, eu fiind penultima.
Recent, gardul din lemn sta sa cada, asa ca m-am gandit sa imi fac alt gard. Acest gard este situat in fata, la drum, fiind situat intre drum si gradina mea. La un moment dat, vecinul meu, imi spune ca gardul a fost construit de el, din materialul sau, iar stalpii din lemn si uluca de la gard, sa i le dau inapoi fiindca sunt ale lui.
Mirata de cele ce mi-a spus, am crezut ca glumeste, dar pana la urma mi-a zis ca vorbeste serios.
Vechiul proprietar de la care am cumparat casa cu gard cu tot, in prezent este decedat, nu am avut posibilitatea sa il intreb de cine a fost construit gardul.
I-am zis vecinului ca daca este gardul lui, si doreste sa isi ia ulucile, stalpii de lemn, atunci sa faca el alt gard, insa acesta spune ca nu face el gardul pentru ca gardul nu se afla intre gradina mea si gradina lui, ci intre gradina mea si drum.

Problema:
- Al cui este gardul? Eu cred ca din moment ce am cumparat locuinta cu gardul ce sta intre gradina mea si drum, acest gard imi apartine mie.
- Legal al cui este gardul?
AVLIL a scris:

Parerea mea e sa nu asteptati decat daca doriti sa ramaneti fara gard si sa renuntati la el.
daca doriti si e atat de important lemnul acela de gard, atunci montati o camera si notificati vecinul.

Raspuns:
Lemnul acela nu e important, e vechi, trebuie pus pe foc, insa am impresia ca vecinul ma considera o proasta, de aceea m-am informat pe aici ca sa vad daca vecinul are dreptate si ce trebuie sa fac.

AVLIL a scris:

De asemenea, nu ati fost parte clara daca drumul e unul public, asa cum presupunea cineva mai sus, sau e privat.
De asemenea, nici ce va spun ceilalti vecini nu ne-ati spus.

Raspuns:
Drumul se afla pe o ulita, nu este asfaltat, vecinul se afla la capatul final al drumului. Apoi dupa vecinul meu se afla un teren, un camp unde oamenii isi lucreaza pamantul.
Deci putem deduce ca drumul este privat sau public?
Ceilalti vecini au spus ca vecinul meu are dreptate, ca daca el a construit gardul acela, atunci are dreptul sa isi ia lemnul inapoi, iar eu sa-mi fac un nou gard. Dar intrebarea mea este: Daca ar fi asa cum judeca acesti vecini, atunci cand am cumparat proprietatea, am cumparat-o cu gard sau fara gard?

AVLIL a scris:
Imi e putin neclar de ce un vecin al meu mi-ar pune usa la apartament mie sau v-ar face dv. gardul, de aceea intreb, sa vad daca imi pot clarifica anumite aspecte cu importanta legala.

Raspuns:
Asta ma deranjeaza si pe mine, nici eu nu inteleg cum vecinul meu i-a construit gard celui de la care am cumparat imobilul si terenul. De aceea o spun iar din nou, cred ca vecinul ma considera o proasta, vrea sa profite dupa mine.
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2016
Narcisa_, utilizator
Si daca l-ar fi facut el cu lemnul lui si munca lui, tot nu ar avea dreptul sa il ia.. va notifica si apoi va da in judecata sa ceara fie sa ii dati lemnul, fie sa il platiti, dvs va aparati si instanta da o solutie. Asa ca oricum ar fi, daca il ia acuma, faceti-i plangere.
Catre @gi-jane2

Multumesc pentru informatie, insa @AVLIL m-a pus pe ganduri cu privire la drum.
Drumul este o ulita, nu este asfaltat, vecinul fiind situat in capatul ulitei (ultimul), iar eu sunt penultima.
Drumul (ulita) acesta mai este folosit si de catre alti consatateni care isi au domiciliul pe acea ulita, insa acest drum se va considera drum public sau drum privat?
Stiu ca drumurile asfaltate ca drumuri nationale (DN), autostrazi (A), precum si anumite strazi de la oras sunt drumuri publice, insa drumul care are la capatul drumului pe acest vecin, se considera drum public sau drum privat?

Intreb acest lucru, deoarece dupa vecinul meu, exista teren de agricultura, iar in ziua de azi, multi oameni si-au facut case pe terenurile provenite de la C.A.P., iar daca alti oameni vor sa isi faca casa dupa casa vecinului meu, automat acest nou vecin va trebui sa continue sa isi faca drum pentru a ajunge la locuinta sa.
Asadar cel care isi are ultima locuinta ar putea sa considere ca de la penultima casa si pana la ultima casa, drumul este drum privat nicidecum drum public. Acest lucru poate sa-l motiveze si vecinul meu, el va preciza ca gardul se situaza intre drumul public al sau si gradina mea, lucru care da de gandit ca daca drumul public este al vecinului meu, atunci s-ar considera ca acest gard i-ar apartine si lui?
Narcisa_, utilizator
Reiese din acte ce fel de drum e. Daca e public nu e al dv. sau al vecinului, e al satului/comunei.
Notificati vecinul, afl;ati situatia juridica a terenurilor, cine a construot, verificati in cadastru ce aveti etc.
AVLIL a scris:

Reiese din acte ce fel de drum e. Daca e public nu e al dv. sau al vecinului, e al satului/comunei.
Notificati vecinul, afl;ati situatia juridica a terenurilor, cine a construot, verificati in cadastru ce aveti etc.

Urmarind discutia de mai sus, doresc sa stiu si eu unde se poate afla situatia juridica a terenurilor?
Imi e si mie de folos despre starea drumurilor care se construiesc prin noi sate.
_Alin_, utilizator

Alte discuții în legătură

Gardul Augustin1 Augustin1 Daca vecinul vrea sa faca gardul, cu materiale scumpe si eu nu sunt de acord, si insista ca ma baga sa platesc un gard pe care il vrea el, cum sa procedez? Va ... (vezi toată discuția)
Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)
Gard casa diannefr diannefr La o casa cu vecini pe ambele parti, gardul a fost construit aproape integral pe cheltuiala mea. Vecinul din stânga amenința ca ma va da in judecata daca nu ... (vezi toată discuția)