avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... POTI INCALCA O LEGE SI SA FII AMENDAT PE ALTA LEGE?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

POTI INCALCA O LEGE SI SA FII AMENDAT PE ALTA LEGE?

Am avut un accident de munca si s-a constatat ca as fi incalcat Lg.319/2006, motiv pentru care am fost sanctionata cu mustrare scrisa cf. art.73 din Lg.188/1999-Statutul functionrilor publici, desi incalcarile din 319 nu se regasesc in Lg188.
E posibila o astfel de interpretare sau e o prostie crasa?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 13 Martie 2016
Art.73 din Legea nr.188/1999 nu se refera la nicio sanctiune.

Mustrarea scrisă este prevazuta la art.77 alin.3 lit.a in actul normativ citat mai sus.
mii de scuze, era vorba de art.77 alin3
La art.75 din lege se dispune faptul ca, incălcarea de către funcţionarii publici, cu vinovăţie, a îndatoririlor de serviciu atrage răspunderea disciplinară, contravenţională, civilă sau penală, după caz.

Prin urmare, nerespectarea prevederilor legale privind securitatea si sanatatea in munca atrag raspunderea disciplinara a functionarului public respectiv.
Depinde cine a facut constatarea incalcarii prevederilor legislative.
Daca incalcarea a fost constatata de catre inspectorul de munca din cadrul ITM, atunci acesta poate aplica si sanctiunea, dar angajatorului, cu respectarea prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.41 Sancţiunile contravenţionale prevăzute la art. 39 alin. (2)-(9) şi art. 40 se aplică angajatorilor.
-art. 42 (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevăzute la art. 39 alin. (2)-(9) şi art. 40 se fac de către inspectorii de muncă.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor prevăzute la art. 39 alin. (6) lit. b) şi alin. (8) lit. b) se fac şi de catre inspectorii sanitari din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice şi al unităţilor subordonate.
In ROI al firmei sunt mentionate sanctiuni disciplinare pentru nerespectarea normelor ssm. In cazul dvs., constatarea nerespectarii legislatiei ssm s-a facut, probabil, de catre lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie din cadrul firmei, de catre seful dvs. direct sau de catre un reprezentant al conducerii firmei. Pentru nerespectarea normelor ssm vi s-a aplicat de catre angajator, sanctiunea disciplinara mentinata in ROI.
Mai exista si posibilitatea ca nerespectarea normelor ssm de catre dvs. sa fie constatata in urma efectuarii unui control de catre ITM si/ sau DJSP si incalcarea sa fie mentionata in PV de control, cu recomandarea de a se aplica sanctiuni administrative conform prevederilor din ROI de catre angajator, celor care au incalcat legislatia.
Sanctiunile disciplinara, despre care face referire in mesajul initial, este aplicata in baza Legii 188/1999 si nu a Legii nr.319/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare lucratori pe linie ssm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, In cazul în care, un muncitor a incalcat regulile SSM stipulate in Instructiuni, s-a accidentat, iar comisia infiintata prin decizia ... (vezi toată discuția)
Comisie disciplina functionari publici birsany birsany buna ziua ! a fost sesizata comisia de disciplina de catre compartimentul resurse umane ca un functionar a lipsit 2 zile, fiind atasate la sesizare nota ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni functionari pblici exprimar exprimar am primit o dispozitie prin care sunt sanctionat disciplinar conf.art.77,alin.3,lit.a din Legea 188/1999 pentu neindeplinirea prevederilor unei alte ... (vezi toată discuția)