avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... pot sa ma angajez consilier juridic?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

pot sa ma angajez consilier juridic?

am fost la itm si am discutat cu o persoana de la departamentul juridic intreaband daca ma pot angaja pe postul de consilier juridic in cadrul unei firme in situatia in care eu sunt absolventul facultatii de drept si stiinte administrative pe specializarea administratie publica. acesta mi-a raspuns ca nu este nici o problema conform cod cor 242103 (grupa minora 242). Dar totusi stau in dubii cu privire la incadrarea mea corecta pe acest post. Ar trebui sa imi fac probleme?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 30 Noiembrie 2009
Intervin si eu, deoarece este cam aceeasi situatie. Sunt absolvent al Facultatii de Drept, specializare Administratie Publica. Totusi, am putut sa sustin admitere la Master in cadrul UBB la Facultatea de Drept, deoarece am absolvit la Sibiu, unde Sectia de Drept Administrativ (redenumita ulterior Administratie Publica) este asimilata Facultatii de Drept.
Ne putem prevala si de Decizia 45/2005 a Curtii Constitutionale, care stipuleaza ca În legătură cu neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.9 lit.b) şi ale art.14 alin.2 lit.b),
formulată de Curtea Supremă de Justiţie, pe motivul că instituie o discriminare nejustificată a
licenţiaţilor Facultăţii de Drept, specializaţi în ,,drept economic şi administrativ“, întrucât nu li
se permite exercitarea profesiei de avocat, se constată că obiecţia este fundamentată.
Aşa cum rezultă din dispoziţiile legale în materie, profilul pregătirii celor specializaţi în
cele două secţii ale facultăţii de drept este acelaşi. De aceea vocaţia lor pentru exercitarea
profesiei de avocat nu poate fi diferită. Ca atare, excluderea absolvenţilor specializaţi în drept economic şi administrativ de la statutul de avocat, deşi au o pregătire juridică universitară,
constituie o discriminare. Evident că, în situaţii diferite, norma juridică nu poate fi aceeaşi. În
cazul de faţă, însă, pregătirea pentru materiile de bază de care depinde exercitarea profesiei
de avocat fiind în esenţă aceeaşi, nu se poate justifica o diferenţă de tratament care ar avea
semnificaţia unei măsuri juridice diferite pentru situaţii identice. Absolventul unei specializări
de drept economic şi administrativ, potrivit practicilor actuale, poate îndeplini funcţii de
consilier juridic, notar în administraţia publică, în arbitraj etc., profesii care toate implică
vocaţia sa de a soluţiona, în interesul structurilor în care este încadrat, cât şi al cetăţenilor,
probleme juridice similare şi, câteodată, chiar identice cu cele cu care se confruntă un avocat.
Nu poate fi acceptat ca un jurist care apără, de exemplu, interesele patrimoniale şi
nepatrimoniale ale unei societăţi comerciale sau regii autonome în faţa instanţelor
judecătoreşti, a altor jurisdicţii naţionale, străine sau internaţionale, să fie, ope legis, eliminat
de la posibilitatea de a apăra aceleaşi interese sau interese similare ale cetăţenilor ori ale
persoanelor juridice, ca avocat, mai ales că, în concepţia noii reglementări, avocatura
cuprinde şi activitatea de consultanţă juridică, nu numai de reprezentare. Aceasta cu atât mai
mult cu cât avocatul poate selecta cauzele, pe câtă vreme consilierul juridic este obligat să
dea asistenţă juridică şi să pledeze în orice fel de cauză cu care este confruntat.
Deci discriminarea prevăzută în art.9 lit.b) şi în art.14 alin.2 lit.b), potrivit cărora numai
licenţiaţii Facultăţii de Drept, specializarea ,,drept“, pot fi avocaţi, este nejustificată, atât în
funcţie de faptul că licenţiaţii acestei facultăţi, specializarea ,,drept economic şi administrativ“,
au acelaşi profil de pregătire juridică superioară, cât şi în funcţie de activităţile similare sau
identice cu ale profesiei de avocat pe care aceşti din urmă absolvenţi le pot îndeplini,
îndeosebi în calitate de consilieri juridici, notari sau arbitri. De principiu, specializarea nu
poate înlătura profilul pregătirii, iar vocaţia comună a licenţiaţilor celor două specializări de a
îndeplini anumite activităţi, ce se regăsesc şi în problematica generală a profesiei de avocat,
impune acelaşi regim juridic.
În consecinţă, dispoziţiile art.9 lit.b) şi ale art.14 alin.2 lit.b) din Legea pentru organizarea
şi exercitarea profesiei de avocat contravin prevederilor art.16 alin.(1) din Constituţie, potrivit
cărora cetăţenii sunt egali în faţa legii, fără discriminări.
Cu privire la art.12 alin.1 lit.a), Curtea Supremă de Justiţie apreciază că, stabilind
incompatibilitatea exercitării profesiei de avocat cu activitatea salarizată în cadrul altor
profesii, textul contravine prevederilor art.1 alin.(3), art.16 alin.(1), art. 38 alin.(1) şi art.49
alin.(1) din Constituţie.

Deci, cum ramane pana la urma? Stiu, veti obiecta ca s-a schimbat legea de atunci. Aveti dreptate, insa principiul legii? Facultatea a fost aceeasi, cursurile cca la fel. In momentul in care s-a creat o sectie separata de Drept si una separata de Administratie Publica da, nu mai comentam.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
horeabortan, utilizator
Decizia 45/2005 a Curtii Constitutionale ... ???

Decizia 45 din 27 ianuarie 2005 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 376 alin. 1 din Codul de procedura civila , publicata in Monitorul Oficial 196 din 8 martie 2005 (M. Of. 196/2005) ... nu prea are tangente cu ceea ce ati postat dvs.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admitere in avocatura horeabortan horeabortan Stimati colegi, Va supun atentiei o speta si va rog sa imi mentionati opinia voastra. Sunt absolvent al Facultatii de Drept Simion Barnutiu Sibiu, ... (vezi toată discuția)
Ce poate fi un absolvent de drept? dorel13 dorel13 Un licentiat al Facultatii de Drept si Administratie Publica in domeniul Drept specializarea Drept poate fi consilier juridic, poate da examen pentru a fi ... (vezi toată discuția)
Dobandirea calitatii de avocat Adrian Constantin Adrian Constantin - Politist , organ de politie judiciara cu experienta de 15 ani in domeniu, absolvent al Facultatii de Drept, poate obtine calitatea de avocat printr-un ... (vezi toată discuția)