avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva sau individuala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva sau individuala?

Buna seara,
Daca din cadrul unui compartiment s-au disponibilizat 7 persoane
dar la nivel de societate s-au disponibilizat 32 de persoane din 2600 (aprox.)
concedierea celor 7 este colectiva sau individuala?Avem dreptul numai la 2 salarii compensatorii
sau la mai multe in functie de vechime?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:39, 25 August 2009
1. Eu n-as modifica deciziile pentru ca din punct de vedere juridic are aceleasi efecte.
2. Lasati deciziile asa cum sunt si le dati salariile ca la concedierile colective si... gata, s-a rezolvat.
3. Nu refaceti nici notificarile catre ITM si AJOFM. Ei au fost concediati individual, la timpul respectiv, dar sunt inclusi, mai tarziu, la concediere colectiva, datorita faptului ca in termen de 30 de zile a intervenit o concediere colectiva.
Nu modificati decziiile de concediere, si in nicun caz data concedierii. Dar e util sa faceti o decizie prin care se constata ca acele 2 concedieri se includ ca drepturi in concedierea colectiva.

referitor la celelalte aspecte eu consider asa
Alin 1 ne spune ca toate concedeiorile din motive ce nu tin de persoana salariatului ce s-au dispus intr-o perioada de 30 de zile vor intra in calcului statutului de concediere colectiva.
astfele concedierea individuala din 3 aug se aduna cu cea colectiva din 30 august, toate fiind intr-un interval de 30 de zile.

eu inteleg asa: daca de ex concediez 10 oameni iindividual , la date diferite, in interval de 30 de zile, atunci ei vor avea drepturile conferite de concedierea colectiva.

Sincera sa fiu, stau acum si ma tot gandesc ... in ce situatie se aplica atunci acel "minim 5 concedieri" ?! :">
Ma gandeam ca se aplica acelor concedieri care cf lg 76 nu sunt din motive imputabile angajatului (in care intra de fapt si incetari de drept si cateva incetari din motive ce tin de salariat)
Totusi codul muncii se refera in alin 2 doar la cele din initiativa angajatorului pentru motive ce nu sunt in legatura cu salariatul si aceste sunt doar concediera individuala si cplectiva.,

S-ar putea sa aveti dreptate ... desi stiu ca am considerat mereu ca in situatie expusa de dvs cei 2 concediati individual au drepturi conferite de concedierea colectiva, ori nu am gandit eu corect pana acum ori astazi am un blocaj de gandire :(

Sper ca un coleg care are mintea mai limpede sa ne lamureasca mai documentat.
1. Art.68(2) din Codul muncii cred ca, la origine, a vrut sa spuna altceva si a fost mutilat pana s-a ajuns aici.
2. Eu inteleg ca daca sunt mai putin de 5 salariati nu se iau in calculul celor concediati colectiv (!?!?). Mare e gradina...
Asteptam ajutor si de alti colegi de forum :)
Mai am putin si-mi pun parul pe bigudiuri...
Am sunat la ITM...
Am sunat o prietena judecatoare...
Am sunat 4 prieteni avocati...
Am sunat la o mare si gogonata firma de HR...

Concluzia? A ramas ca in tren...
ITM-ul zice ca e individuala si doar o hotarare judecatoreasca mai modifica ceva... Sa nu ma apuc sa modific ceva ca se lasa cu sange...
Tanti judecatoarea, la intrebarea mea "Cum fac?" mi-a dat cel mai bun sfat posibil... "Iti dau un sfat... fa cum vrei " :P
La avocati scorul e de 3-1 pt individuala...
HR sustine parerea mea... Calculul se face pentru urmatoarele concedieri nu pentru cele din urma... Cele din urma se iau in calcul pentru a vedea daca cele actuale sunt individuale sau colective...

#-oX-(:wassat::angry:

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva sau nu RAMONICI RAMONICI Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Societatea la care lucrez este nevoita sa faca concedieri. Daca se vor concedia 9 angajati cu art 65 alin 1 si 5 ... (vezi toată discuția)
Situatie neclara,va rog ajutor udin udin buna ziua, va rog sa ma lamuriti in situatia de mai jos: am primit decizie de concediere ,inregistrata, prin posta,la data de 22 iunie, cu preaviz de ... (vezi toată discuția)
Preavizul suspendat in timpul concedierii colective, va fi urmat de concediere colectiva sau individuala? laraband laraband Buna ziua, In urma aplicarii masurii de concediere colectiva, au fost emise Notificari de preaviz pentru cateva zeci de angajati, iar dupa finalizarea ... (vezi toată discuția)