avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Locul muncii - in tara si in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Locul muncii - in tara si in strainatate

Buna ziua,

Avem un salariat care lucreaza intermitent atat in biroul din Romania cat si la clientii companiei din Italia. Cum ar trebui sa procedam astfel incat sa fim acoperiti din punct de vedere legal atunci cand salariatul nu este prezent in birou?
Nu se pune problema de delegare/detasare si nici de clauza de mobilitate pentru ca angajatorul nu are punct de lucru in Italia.
Un act aditional in care sa mentionam ca locul muncii nu este fix si desfasoara activitatea atat in tara cat si in strainatate ar fi suficient?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:06, 15 Martie 2016
Nu este suficient acel act aditional .

Art. 18 C.mun.
(1) In cazul in care persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, urmeaza sa isi desfasoare activitatea in strainatate, angajatorul are obligatia de a-i comunica in timp util, inainte de plecare, informatiile prevazute la art. 17 alin. (3), precum si informatii referitoare la:
a) durata perioadei de munca ce urmeaza sa fie prestata in strainatate;
b) moneda in care vor fi platite drepturile salariale, precum si modalitatile de plata;
c) prestatiile in bani si/sau in natura aferente desfasurarii activitatii in strainatate;
d) conditiile de clima;
e) reglementarile principale din legislatia muncii din acea tara;
f) obiceiurile locului a caror nerespectare i-ar pune in pericol viata, libertatea sau siguranta personala;
g) conditiile de repatriere a lucratorului, dupa caz.
(2) Informatiile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(3) Dispozitiile alin. (1) se completeaza prin legi speciale care reglementeaza conditiile specifice de munca in strainatate.
Multumesc pentru raspuns insa va spuneam ca nu se pune problema de delegare sau detasare pentru ca salariatul va fi trimis frecvent in Italia si va depasi cu siguranta limita maxima legala.

Clauza de mobilitate presupune neaparat deplasarea la un alt punct de lucru al angajatorului sau salariatul poate merge si la clientii acestuia?
Art.18 C.mun. nu face nicio referire la delegare sau detasare.

Art. 25 C.mun.
(1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
(2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

Inserarea unei clauze de mobilitate în cuprinsul contractului individual de muncă are drept consecinţă delegări frecvente ale salariatului şi chiar detaşarea lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de mobilitate sabinna sabinna Doresc sa angajez o persoana care nu va lucra la sediul firmei, nici la vreun punct de lucru ci va cauta clienti intr-o anumita zona a tarii. Daca specific in ... (vezi toată discuția)
Clauza de mobilitate efm efm Avem 40 de salariati care pe luna octombrie o sa lucreze la un alt punct de lucru al societății (unde se află o lucrare in desfășurare). s-a închiriat ... (vezi toată discuția)
Act aditional sau delegare? corina.trandafir corina.trandafir Buna dimineata!V-as ruga sa ma lamuriti cu o chestiune; Sunt o firma romaneasca si am incheiat un contract de prestari servicii cu o firma din Germania deci ... (vezi toată discuția)