avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere casatorie

Am inteles ca cele 5 zile de concediu pentru casatorie pot fi luate pana la finalul anului calendaristic in care a a avut loc evenimentul, dar nu gasesc articolul din Codul Muncii care sa stipuleze acest lucru sau altceva in legatura cu perioada in care pot fi luate aceste zile. Le mai pot lua daca nu am facut-o imediat dupa casatorie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mirabela23 , utilizator 13:46, 15 Martie 2016
In Codul muncii nu exista articol care sa oblige angajatorul la acordarea de zile libere platite pentru evenimente deosebite. Acordarea acestor zile se reglementeaza in CCM aplicabil si/sau in Regulamentul intern.
Lucrati in sectorul privat sau bugetar ?
bugetar - invatamant
HG 250/1992
Art. 24
(1) În afara concediului de odihnă, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul la zile de concediu plătite, în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;

b) naşterea sau căsătoria unui copil - 3 zile;

c) decesul soţului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului - 3 zile.

(2) Concediul plătit, prevăzut la alin. (1), se acordă, la cererea solicitantului, de conducerea unităţii. Indemnizaţiile cuvenite se stabilesc potrivit art. 7 alin. (1).

Prin urmare, textul de lege nu mentioneaza si termenul in care se pot acorda aceste zile.

Verificati daca la nivel de angajator in reg.intern sau intr-o procedura operationala nu este prevazut si acest termen.
Inteles. Multumesc frumos!
O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie jana22 jana22 Hristos a Inviat ,urmeaza sa ma casatoresc si as vrea sa stiu daca am dreptul la cele 5 zile de concediu dupa casatorie si daca acestea se pot lua in iulie ... (vezi toată discuția)
Buna, va rog articolul 52 din codul muncii menționează că ... lyly64 lyly64 Buna, va rog articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, ... (vezi toată discuția)
Zile libere evenimente deosebite in familie rin rin Daca la nivelul unei firme nu este semnat ccm, in ce baza (exista vreo lege?) se pot acorda cele 5 zile libere platite pentru casatoria salariatului? (vezi toată discuția)