avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Baza calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Baza calcul indemnizatie crestere copil

Buna ziua

Sunt in urmatoarea situatie:

- voi naste cam pe 1 noiembrie 2016

- as vrea sa intru in concediu de maternitate incepand cu 1 septembrie 2016

- de la 1 ianuarie 2017 as intra in concediu de crestere copil pentru 1 an

Istoricul pana la nastere:

- in perioada iulie - octombrie 2015 am fost in concediu de maternitate pt primul copil nascut in iulie 2015

- in perioada octombrie 2015-februarie 2016 am fost in concediu de crestere copil (am optat pt 1 an) si am beneficiat de suma maxima pt indemnizatie + alocatie copil, deci in total 3600 lei lunar

- de la 1 martie m-am intors la serviciu si beneficiez si de suma aceea extra de 500 lei pt ca m-am intors mai devreme de 1 an

Am sunat la ANPIS sa vad cum se va calcula baza pentru indemnizatie, dar doamna de acolo vorbea aproape monosilabic. Dupa o lunga si dificila discutie, redau mai jos ce am inteles, dar nu stiu daca sunt corecte informatiile:

- cele 2 luni de concediu de maternitate (septembrie si octombrie) nu se iau in calcul la indemnizatie pentru ca acele venituri nu sunt impozabile

- mi-a spus ca suplimentul de insertie se ia in considerare la baza de calcul, dar ca el se opri odata ce incep sa iau indemnizatia de crestere copil pt ca aceea nu e venit impozabil.

De aici mi-au aparut ulterior 3 intrebari:

- daca suplimentul nu se da decat cand ai venituri impozabile si nici sumele aferente lunilor de concediu de maternitate nu sunt venituri impozabile, atunci in acele luni voi lua suplimentul?

- din moment ce lunile de concediu de maternitate nu se iau in calcul la indemnizatia de crestere copil pt ca nu sunt impozabile, dar nici indemnizatia de crestere copil nu este impozabila, atunci lunile in care eu am avut indemnizatie pt primul copil se iau in calcul pt indemnizatia pt copilul 2?

- daca din 12 luni inainte de nasterea copilului eu am niste luni cu venituri neimpozabile si deci ne-eligibile la calculul indemnizatiei (cele 2 de concediu de maternitate si cele 5 pentru cresterea primului copil) cum se intampla? Se extind 12 din ultimele 24 sau se iau doar cele ramase?

In concluzie, va rog mult sa imi explicati si mie cat de clar se poate, ca pentru un om nu foarte familiarizat cu legile acestea,ce sume se iau in calcul pt indemnizatia de crestere a copilului pe care il voi naste in noiembrie.
Este important pentru ca salariul meu intreg imi asigura suma maxima de indemnizatie, dar in functie de ce luni se mai iau in considerare, media anuala scade si e posibil sa iau o suma mai mica, asa ca trebuie sa fac un plan de cheltuieli dinainte.

Va multumesc din suflet pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: mirelaval , utilizator 22:08, 22 Mai 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu stiu cu cine anume ati vorbit la ANPIS dar cu siguranta nu era cineva priceput si cunoscator al legislatiei privind concediul crestere copil (CCC).

2. - Indemnizatia pentru CCC este 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca veti naste in noiembrie atunci cele 12 luni eligibile sunt decembrie 2015 - noiembrie 2016.

3. - In perioada decembrie 2015 - februarie 2016 ati fost in CCC.
- Incepand cu luna martie 2016 ati reluat activitatea si ati primit salariu (si ati beneficiat de stimulentul de insertie de 500 lei lunar).
- In perioada septembrie - noiembrie 2016 veti fi in concediu de maternitate.

4. - In veniturile nete pe aceste 12 luni intra veniturile din: indemnizatia pentru CCC1, veniturile din salarii, indemnizatiile pentru eventuale concedii medicale, indemnizatia pentru concediul de maternitate.
- Stimulentul de insertie nu este un venit profesional si nu se ia in calculul indemnizatiei pentru CCC2.
- Conform Codului fiscal veniturile din indemnizatiile pentru concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate) sunt asimilate veniturilor din salarii si se au in vedere la calculul indemnizatiei pentru CCC2.


5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
...
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
...

6. Din Normele de aplicare a OIG 111/2010:

Art. 6
...
(6) Actele doveditoare privind atestarea situaţiilor prevãzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţã şi, dupã caz, nivelul venitului lunar aferent acestor perioade, certificate pentru conformitate de autoritãţile competente, sunt urmãtoarele:
...
d) dovada eliberatã de angajator pentru situaţiile prevãzute la lit. c), d), f), i), j), u);
...

(8) În cazurile prevãzute la art. 2 alin. (5) lit. g) şi h) din ordonanţa de urgenţã, nu este necesar ca persoana îndreptãţitã sã prezinte acte doveditoare privind atestarea acestor situaţii, drepturile respective fiind acordate de agenţiile teritoriale.
...

7. - Codul fiscal spune ca indemnizatiile pentru concediu medical sunt impozabile.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate este exceptata de la impozitare dar asta nu inseamna ca nu este luata in calculul indemnizatiei pentru CCC2 (de altfel puteti verifica si la indemnizatia pe care ati primit-o pentru CCC1).

8. Venitul net pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC2 este format din venitul al lunii respective din care se scad impozitul pe venit si contributiile la pensie, sanatate si somaj.

9. Fata de cele de mai sus este posibil ca indemnziatia pentru CCC2 sa fie mai mica decat indemnizatia pentru CCC1.
Va multumesc pentru raspuns, este totul foarte clar acum!
Nu aveam cum sa verific cum a fost cu concediul de maternitate la prima sarcina pt ca l-am inceput exact in ziua cand am nascut.

O zi minunata sa aveti!
Inca o intrebare, va rog mult:
eu voi primi in aprilie bonusul anual care se da pe companie si care va consta intr-un salariu. Acesta se ia in considerare la calculul indemnizatiei?
Mai am si bonuri de masa, ele cum sunt considerate?

Multumesc inca o data
1. Tichetele de masa si acel bonus se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru CCC.

2. Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie: Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie: Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.
Având în vedere faptul că, potrivit prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobată prin Legea nr. 279/2010, cu modificările ulterioare, au fost abrogate prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masă sunt supuse impozitului pe venit. Având în vedere faptul că tichetele de masă sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabilă, vor fi luate în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei începând cu data de 1 iulie 2010.

situatie : Sunt considerate venituri din salarii veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulentele, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea şi se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

solutie : Veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulente, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea, încasate în perioada de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, fiind venituri care rezultă din realizarea unor activităţi supuse impozitului pe venit.
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,

Se includ in calculul de stabilire a indemnizatie si Tichetele Cadou?
Anul de referinta pentru stabilirea indemnizatie la mine va fi oct.2016-nov.2015, perioada in care am luat 2 tipuri de tichete cadou: prima de sarbatori (craciun 2015, Pasti si 01.iunie 2016) dar si un bonus semestrial pentru sem. 1 din 2016, care mi-a fost acordat sub forma de tichete cadou, la care eu am suportat impozitul de 16%.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Baza de calcul indemnizatie maternitate/ indemnizatie crestere copil andreea_adomnitei andreea_adomnitei Tichetele de masa, cadou, de vacanta se iau in calculul indemnizatiei de maternitate, iar mai apoi al indemnizatiei de crestere copil? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil mod calcul ContSters139791 ContSters139791 Buna ziua am o intrebare cum se calculeaza mai exact indemnizatia pentru crestere copil, si aici as vrea sa stiu ce anume se considera venituri , adica ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic: bonurile de masa si suma aferenta concediului prenatal intra in calcul?? FlaviaMaria FlaviaMaria Buna ziua, Pentru calculul indemnizatiei de crestere copil: 1. Pe langa veniturile salariale nete din ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, se iau ... (vezi toată discuția)