avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Baza calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Baza calcul indemnizatie crestere copil

Buna ziua

Sunt in urmatoarea situatie:

- voi naste cam pe 1 noiembrie 2016

- as vrea sa intru in concediu de maternitate incepand cu 1 septembrie 2016

- de la 1 ianuarie 2017 as intra in concediu de crestere copil pentru 1 an

Istoricul pana la nastere:

- in perioada iulie - octombrie 2015 am fost in concediu de maternitate pt primul copil nascut in iulie 2015

- in perioada octombrie 2015-februarie 2016 am fost in concediu de crestere copil (am optat pt 1 an) si am beneficiat de suma maxima pt indemnizatie + alocatie copil, deci in total 3600 lei lunar

- de la 1 martie m-am intors la serviciu si beneficiez si de suma aceea extra de 500 lei pt ca m-am intors mai devreme de 1 an

Am sunat la ANPIS sa vad cum se va calcula baza pentru indemnizatie, dar doamna de acolo vorbea aproape monosilabic. Dupa o lunga si dificila discutie, redau mai jos ce am inteles, dar nu stiu daca sunt corecte informatiile:

- cele 2 luni de concediu de maternitate (septembrie si octombrie) nu se iau in calcul la indemnizatie pentru ca acele venituri nu sunt impozabile

- mi-a spus ca suplimentul de insertie se ia in considerare la baza de calcul, dar ca el se opri odata ce incep sa iau indemnizatia de crestere copil pt ca aceea nu e venit impozabil.

De aici mi-au aparut ulterior 3 intrebari:

- daca suplimentul nu se da decat cand ai venituri impozabile si nici sumele aferente lunilor de concediu de maternitate nu sunt venituri impozabile, atunci in acele luni voi lua suplimentul?

- din moment ce lunile de concediu de maternitate nu se iau in calcul la indemnizatia de crestere copil pt ca nu sunt impozabile, dar nici indemnizatia de crestere copil nu este impozabila, atunci lunile in care eu am avut indemnizatie pt primul copil se iau in calcul pt indemnizatia pt copilul 2?

- daca din 12 luni inainte de nasterea copilului eu am niste luni cu venituri neimpozabile si deci ne-eligibile la calculul indemnizatiei (cele 2 de concediu de maternitate si cele 5 pentru cresterea primului copil) cum se intampla? Se extind 12 din ultimele 24 sau se iau doar cele ramase?

In concluzie, va rog mult sa imi explicati si mie cat de clar se poate, ca pentru un om nu foarte familiarizat cu legile acestea,ce sume se iau in calcul pt indemnizatia de crestere a copilului pe care il voi naste in noiembrie.
Este important pentru ca salariul meu intreg imi asigura suma maxima de indemnizatie, dar in functie de ce luni se mai iau in considerare, media anuala scade si e posibil sa iau o suma mai mica, asa ca trebuie sa fac un plan de cheltuieli dinainte.

Va multumesc din suflet pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: mirelaval , utilizator 22:08, 22 Mai 2017
Referitor la tichetele cadou , vedeti acest articol :
[ link extern ]
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. In baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil se includ si ajutoarele de nastere (oferite in baza contractului colectiv de munca) care nu sunt venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit?
[ link extern ]

Am gasit aceasta informatie : "La stabilirea bazei de calcul al indemnizației se iau în considerare toate veniturile impozabile (salarii, tichete de masa, tichete cadou, activități independente, activități agricole) realizate de persoana îndreptățită, precum și veniturile aferente perioadelor asimilate."


Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 22 Mai 2017
mirelaval, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul indemnizatie maternitate/ indemnizatie crestere copil andreea_adomnitei andreea_adomnitei Tichetele de masa, cadou, de vacanta se iau in calculul indemnizatiei de maternitate, iar mai apoi al indemnizatiei de crestere copil? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatia crestere copil mod calcul ContSters139791 ContSters139791 Buna ziua am o intrebare cum se calculeaza mai exact indemnizatia pentru crestere copil, si aici as vrea sa stiu ce anume se considera venituri , adica ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic: bonurile de masa si suma aferenta concediului prenatal intra in calcul?? FlaviaMaria FlaviaMaria Buna ziua, Pentru calculul indemnizatiei de crestere copil: 1. Pe langa veniturile salariale nete din ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, se iau ... (vezi toată discuția)