avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Românii din ţară şi străinătate la alegerile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Românii din ţară şi străinătate la alegerile locale şi parlamentare?

Pentru primar şi consilieri candidaţii trebuie să aibă domiciliul în localitatea în care candidează şi trăiesc în România?

Dacă sunt la lucru în străinătate, dar au domiciliul în localitatea din România, pot candida la alegerile locale, dacă fac parte din filiala din respectiva localitate? Punem această întrebare la solicitarea unor români din străinătate, răspunsul va ajunge la dumnealor.
Cât priveşte canditatura pentru Parlamentul României poate fi depusă de oricare cetăţean român, oriunde s-ar afla în lume, dacă are domiciliul în România şi face parte dintr-o filială a Partidului din România?
Cetăţenii români dinafara României, care nu au domiciliul în România, pot candida pentru Parlamentul României? În ce condiţii?

TOIAG

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:29, 15 Martie 2016
Pentru primar şi consilieri candidaţii trebuie să aibă domiciliul în localitatea în care candidează şi trăiesc în România?


Legea nr.115/2015
Art. 4
(1) Au dreptul de a fi alesi consilieri si primari cetatenii cu drept de vot care au implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani, daca nu le este interzisa asocierea in partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata.
(2) Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale in care urmeaza sa fie alese.
(3) La sectoarele municipiului Bucuresti pot candida si pot fi alese persoanele care au domiciliul in municipiul Bucuresti, indiferent de sector.

Dacă sunt la lucru în străinătate, dar au domiciliul în localitatea din România, pot candida la alegerile locale, .....?


Da, pot candida

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce oare nu se poate? baza baza in alegerie locale, doi frati,(frate si sora); cu nume diferte( prin casatorie) din partide diferite, pot candida la funtia de consilier local? (vezi toată discuția)
Despre conditiile participarii la alegerile locale 2016 ca independent nel14 nel14 As dori daca este in tema cineva sa-mi spuna ce conditii trebuie sa indeplineasca un candidat independent la alegerile locale 2016 ca ... (vezi toată discuția)
Candidatura ca primar de sector Buzatu cosmin Buzatu cosmin Vreau sa stiu mai exact ce trebuie sa fac pentru a candida ca primar independent la un sector al municipiului Bucuresti? (vezi toată discuția)