avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Procura sau pasaport pentru venirea in tara cu minor ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Procura sau pasaport pentru venirea in tara cu minor nascut in Italia

eu sunt in Italia...sotia a nascut aici si am decis sa inchid activitatea de aici si sa revenim in tara...asi pleca cat mai repede....copilul are o luna jumatate..
Asi dori sa stiu daca se poate face o procura ceva pentru a putea intra in tara sau trebuie obligatoriu pasaport?

problema pentru mine la pasaport e ca trebuie sa astept 2/3 saptamani...
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:23, 18 Martie 2016
Procura nu va trebuie.

Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
Ares-3, moderator
puteti apela la ambasada sau consulat si obtine un titlu de calatorie.
Documente necesare:

a) cererea completată şi semnată de solicitant;


Copiii născuţi în străinătate, care au cel puţin un părinte cetăţean român, sunt cetăţeni români.

Pentru a se deplasa in Romania, misiunile diplomatice şi oficiile consulare eliberează, la cererea părinţilor, un titlu de călătorie; în acest sens se vor prezenta la sediul ambasadei/consulatului ambii părinţi (daca ambii sunt trecuţi în actul/certificatul de naştere al copilului), cu urmatoarele documente:

a) paşapoartele / cărţile de identitate româneşti ale părinţilor;

b) certificatul de nastere al copilului, eliberat de autorităţile străine şi in care sunt inscrişi părinţii.

ATENŢIE! Nu sunt valabile certificatele de naştere în care nu au fost trecuţi părinţii.

In cazul în care numai unul dintre părinţi este cetăţean român, acesta se poate prezenta singur la ambasada/consulat, prezentand pe lângă documentele menţionate mai sus, declaraţia autentificată la autorităţile locale a celuilalt parinte privind acordul acestuia pentru eliberarea titlului de călătorie in Romania, apostilată/legalizată conform practicii locale.

ATENŢIE! Documentul eliberat în condiţiile de mai sus este valabil numai pentru o călătorie in Romania. In vederea reîntoarcerii în străinătate, va trebui transcrisă naşterea copilului in Romania şi obţinerea unui certificat de nastere românesc, pe baza căruia va fi eliberat paşaportul cu care va putea iesi din ţară.

Înscrierea naşterii copilului în registrele de stare civilă româneşti se poate realiza şi la ambasadele şi consulatele României, cu eliberarea certificatului de naştere aferent.

va va costa si asta de euro.
multumesc...
ar trebui sa merg la ambasada si cu copilul?
sau numai eu si sotia?
Trebuie sa mergeti ambii parinti însa prezenta micutului nu este obligatorie. E suficient sa duceti doua poze tip pasaport.

Eliberarea titlului de călătorie pentru minori - documente necesare:
- este obligatorie prezenţa minorului dacă acesta a împlinit 14 ani; pentru minorul sub 14 ani, prezenţa nu este obligatorie - părinţii pot prezenta 2 fotografii tip paşaport;
- este obligatorie prezența ambilor părinți
- certificatul de naştere românesc al copilului sau estratto di nascita italian (apostilat de prefectura locală) din care să rezulte numele părinţilor, în original şi copie,

[ link extern ]

Deci sa aveti la dvs.:
- pozele
- actele de identitate (sau pasapoartele) in original si copie
- certificatul de casatorie, in original si copie
- certificatul lui italian de nastere apostilat sau extrasul de nastere multilingv (certificato di nascita internazionale plurilingue), vi-l da de la locul unde l-ati inregistrat - acela nu trebuie apostilat, deci e mai simplu.

Nu stiu unde veti face titlul de calatorie, la care consulat, dar sa stiti ca trebuie sa vi-l faca gratuit.

Taxa pentru obținerea titlului de călătorie, pentru persoane majore și minorii cu vârsta de peste 6 ani este de 65 de euro; Taxa include și taxa de urgență în valoare de 15 euro.
SUNT SCUTITE DE TAXĂ titlurile de călătorie pentru următoarele categorii de persoane:
- minorii în vârstă de până la 6 ani;

[ link extern ]

Doar pe site-ul consulatului din Roma apare aceasta informatie, de-aia v-am pus si link cu informatii oficiale ale MAE.

Completez: verificati cu atentie ce scrie pe certificatul / extrasul de nastere italian. In tara va trebui sa-l transcrieti la Starea civila de la locul dvs. de domiciliu si daca exista greseli in el (chiar si o litera diferita de numele sau prenumele unuia dintre dvs.) va trebui sa faceti rectificarea in Italia. Deci asigurati-va ca toate datele inscrise in el sunt inregistrate corect pana sunteti inca acolo.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2016
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnformatie refacere ci si pasaport din italia Nicoleta77Serban Nicoleta77Serban Am buletinul şi pasaportul expirat, sunt în Italia ce trebuie să fac ca sa le pot schimba aici la consulatul de care aparţin? (vezi toată discuția)
Documente necesare pentru a intra in românia cu fetița născuta in italia Gaby753 Gaby753 Ce documente i-mi sunt necesare pentru a intra in țara cu fetița născuta in Italia Menționez ca eu am pașaportul expirat si cartea de identitate ... (vezi toată discuția)
Titlul de calatorie popescudarius22 popescudarius22 Saluatere .!! Legat de titlul de calatorie , in cat timp pot face acest document, cate zile ami trebuie ?. Eu inplinesc 18 ani pe data de 22 -06 , iar ... (vezi toată discuția)