avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plafonare CASS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plafonare CASS

Noul Cod fiscal a plafonat suma (anuala/lunara) la care se calculeaza cota de 5,5% datorata cu titlu de CASS?
Am citit la un moment dat ceva in acest sens, anume ca incepand cu ianuarie 2016 contributia va fi plafonata, deci nu se va mai plati 5,5% din venitul net, indiferent cat ar fi acela de mare.
As dori sa stiu daca e corect si daca da, unde este baza legala exact.
Cel mai recent răspuns: Ioana Cornescu , Avocat 19:35, 28 Martie 2016
Din codul fiscal ART. 157 - Baza de calcul al contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor

(1) Baza lunară de calcul al contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în țară și în străinătate, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, o reprezintă câștigul brut care include:
.......
(3) Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, în situația în care totalul veniturilor prevăzute la alin. (1) este mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut prevăzut la art. 139 alin. (3), contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează în limita acestui plafon.
Multumesc.
Deci, nu de anul asta, ci de anul viitor, vad. Cu alte cuvinte, in 2016 platesti cat de mult?
Dar veniturile din profesii independente se incadreaza in "venituri din salarii sau asimilate salariilor"?
Nu.
Inteleg ca "nu" este la ultima mea intrebare. Prin urmare, pt profesiile liberale nu se va aplica aceasta plafonare de anul viitor?
Tot din codul fiscal art.. 170 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit

(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real și/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității independent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la numărul de luni în care a fost desfășurată activitatea pe fiecare sursă de venit.
(2) Pentru veniturile realizate începând cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunară de calcul prevăzută la alin. (1) nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.

Alte discuții în legătură

Unde platesc? cat platesc? iulian_ctc iulian_ctc am un mic atelier de croitorie 10 mp unde de 2 ani fac diferite retusuri sant inregistrat ca si pfa in sistem real.din ianuarie 2016 stiu ca mai am ceva de ... (vezi toată discuția)
Depun d600? moonprincess moonprincess Buna ziua, Stiu ca am obligatia, in calitate de PFA, de a depune D600 pana la sfarsitul acestei luni. Am totusi o nelamurire. Din diverse surse inteleg fie ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 anul 2016 mihaelagabrielaman2016 mihaelagabrielaman2016 Buna ziua!La multi ani! va rog respectuos sa-mi spuneti daca in cazul in care o PFA,II inregistreaza pierdere in anul 2015,depune declaratia 600 in anul ... (vezi toată discuția)