avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Obligatoriu sau nu?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Obligatoriu sau nu?

Buna ziua,pe data de 27 Noiembrie 2015,o echipa de la furnizorul de gaze a venit in casa obligand proprietarul sa ii monteze un detector de gaze .Ulterior proprietarul a facut reclamatie la furnizor ,cerand sa vina sa isi ia aparatul si sa nu i se impute pretul pentru acesta ,nefolosindu-l.Mentionez ca, centrala este montata din 2003,atunci a fost prima data facut proiectul,cand nu erau obligatorii .Furnizorul pe langa faptul ca nu vrea sa isi ridice aparatul (aparat simplu fara electrovana fara nimic) m-au amenintat telefonic ca ,daca vin sa isi ridice aparatul imi inchid si gazele.Va intreb este legal lucrul acesta?Chiar nu am dreptul sa aleg daca vreau sau cu cine vreau sa montez un astfel de detector daca ,chiar este obligatoriu?Este obligatoriu un astfel de detector ,dat fiind faptul ca proiectul in functionare este din 2003? mentionez ca am si gura de aerisire in termopan care eram obligata sa o fac la momentul respectiv.Astept raspuns ,inclusiv daca se poate cu litera de lege in care mi se impune un astefel de detector.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:40, 18 Martie 2016

Incepand cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala=securizat, termopan etc.
Detectoarele de gaze naturale au rolul de a prevenii eventualele accidente cauzate de scaparile de gaze naturale, cum ar fi intoxicari, incendii sau explozii
Electrovalva este reprezentata de un echipament de preventie format dintr-un senzor de detectare a pierderilor de gaze si o electrovalva cu inchidere automata a furnizarii cu gaze, in caz de avarie.
Existenta acestui echipament este obligatorie prin NTPEE/2008 pentru siguranta locuitorilor imobilelor.
Daca suntem constienti de cate evenimente nefericite se petrec zilnic si se datoreaza scurgerilor de gaze,avand in vedere urmarile deosebit de grave ale accidentelor din sectorul gazelor naturale, cu repercusiuni negative atat asupra securitatii si integritatii persoanelor cat si a bunurilor acestora chiar si a cladirilor ,instituirea masurii montarii detectoarelor de gaze naturale este perfect justificata.
Costul de achizitie si instalare detector si senzor de gaz este indiscutabil mai mic fata de pagubele generate de scurgerile de gaze




Ordinul nr. 713 din 21 octombrie 2004, emis de MINISTERUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI si PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.012 din 3 noiembrie 2004.

Articolul 1,
"Începând cu anul 2008, este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale
pentru încăperile în care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale şi suprafeţele vitrate
necesare, conform prezentelor norme, sunt parţial sau în totalitate constituite din geamuri cu
grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de construcţie specială (securizat, termopan etc.)."


"pentru instalatiile de utilizare gaze naturale puse in functiune dupa data de 01.01.2008, conform Normelor tehnice in vigoare NTPEE-2008 aprobate prin Ordinul ANRE 5/2009 publicat in M.O. nr 255 bis, partea I/16.04.2009 este obligatorie:
montarea detectoarelor automate de gaze naturale (electroventil) daca suprafetele vitrate ale incaperilor in care funtioneaza aparate de utilizare gaze naturale cu flacara deschisa (ARAGAZA, SOBA, BOILER,CENTRALA TERMICA FARA TIRAJ FORTAT SI FARA FOCAR ETANS etc )suntartial sau total din geam cu grosimea mai mare de 4mm sau constituite din geam de constructie speciala(securizat, termopan)".




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea montarii de detector gaze+electrovalva petruionascu petruionascu buna seara! in urma verificarii si reviziei tehnice la o instalatie de utilizare a gazelor naturale, am fost notificat de catre verificator ,ca sunt obligat ... (vezi toată discuția)
Montare detector si senzor pentru gaz - abuz sau necesitate? montecassino montecassino Acum cateva zile s-a produs o avarie la o vecina pe scara mea: a sunat la gaze schimbarea racordului de la aragaz ca se simtea un iz de miros de gaz. Aia au ... (vezi toată discuția)
Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)