avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie somaj tehnic- cu sporuri sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie somaj tehnic- cu sporuri sau nu?

Unitatea la care lucrez urmeaza sa dea in somaj tehnic un anumit numar de salariati. La salariul de baza unitatea mai acorda un spor de vechime in munca si un spor de fidelitate pentru cei care au un anumit numar de ani in firma. Intrebarea mea este urmatoarea:
La ce salariu brut se calculeaza indemnizatia de somaj?
Din punctul meu de vedere la salariul brut negociat (fara spor de vechime deoarece fidelitatea se mentine )
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:10, 7 August 2009
codul muncii ne spune asa:
Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Deci indemnizatia minima de intrerupeer a acivitatii este de 75% din salariul de baza (acesta neincluzand sporurile si alte adaosuri)

Angajatorul poate acorda peste acest minim cat doreste, poate sa mareasca acest procent cat vrea. :)

Ce dsecopar acum, in urma intrebarii dvs este ca scutirea de contributii pe 3 luni ramane valabila si pentru indemnizatii mai mari de 75% :D, pentru ca acolo scrie la fela:

(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 � Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Asat este interesant, desi ma gandesc ce ar zice un evnetual control de la fisc pe tema asta B-)

Atentie, daca acordati alte sporuri pe aceasta perioada separat de indemnizatie, acelea vor fi tratate normal, adica cu plata tuturo taxelor la stat.
daca in loc de sporul de loialitate pe care doriti sa-l mentineti suplimenatti de exmplu cu 55 indemnizatia. adica oferiti 80% indemnizatie, atunci tota suma este scutita de contributii si impozite B-)
hgabi:
Dvs. ati scris:
La ce salariu brut se calculeaza indemnizatia de somaj?


Cei 75% du reprezinta indemnizatie de somaj, este o indemnizatie, platita din fondul de salarii, conform art.53(1) din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii somaj tehnic miraj miraj Am o firma de confectii metalice si 6 angajati - ce conditii trebuie sa indeplinesc ca sa beneficieze de somaj tehnic ptr angajati prin rotatie. ce avantaje ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic creatza_70 creatza_70 Buna ziua! In cazul somajului tehnic se ia in calcul sau nu sporul de vechime (in cazul in care acesta este evidentiat separat)? Dupa retinerea celor 25%, ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic adimicu adimicu Buna seara, Va rog sa-mi dati si mie informatii referitoare la somajul tehnic: pe ce perioada se acorda, daca imi afecteaza acordarea concediului de odihna, ... (vezi toată discuția)