avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum putem da vecinii debloc/scara in judecata ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum putem da vecinii debloc/scara in judecata ?

Buna ziua. Vrem reabilitate termica a blocului prin fonduri europene si avem semnaturile 50 plus 1 dintre locatari. Blocul nostru are 3 scari. Pentru derularea acestui program este necesara semnatura 50 plus 1 a tuturor locatarilor sau pe scara ? In cazul in care o scara nu strange 50 plus 1 semnaturi proiectul cade ?
Pe ce baza putem da in judecata dupa semnaturi ''minoritatea'' care nu semneaza ?
L nr 230/2007 obliga
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri.
In lege nu scrie nimic de ce este in comun, la o decizie de 50 plus 1 semnaturi pentru, minoritatea trebuie sa se conformeze altfel pot fi dati in judecata !
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2016
szabyku, utilizator
Cel mai recent răspuns: szabyku , utilizator 23:37, 23 Martie 2016
tare :)
Apartamentele parter (2 din fiecara scara) au 3 camere iar de la etajul 1 pana la 4 au 2 camere (sunt 3 apartamente pe nivel/etaj). Cum sa interpretez comentariul d-lui Adriantot ?
Puneti propunerea de reabilitare la vot. Vedeti cine a votat pentru. Adunati suprafetele utile ale apartamentelor acestor votanti. Daca suma este mai mare de jumatate din suprafata utila a tuturor apartamentelor, hotararea este luata cu votul majoritatii pentru reabilitare. Daca nu, nu!
Noi avem pe lista de plata lunara in permanenta suprafata utila a fiecarui apartament si totalul suprafetelor utile si este simplu de calculat orice in cateva secunde, un minut.
Multumesc pt raspuns ! ;)

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice anunţă potenţialii solicitanţi de finanţare că următoarele criterii privind eligibilitatea unui proiect component al unei cereri de finanţare se interpretează astfel:

* Criteriul din Ghidul solicitantului privind întocmirea unui tabel cu toţi proprietarii din bloc din care să rezulte rata de co-finanţare aplicabilă asociaţiei de proprietari din bloc, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile-proprietari din bloc au un venit net lunar mediu de familie sub unul din pragurile de, respectiv, 150, 350 sau 500 euro. Din tabel trebuie să rezulte acordul obligatoriu din partea a 2/3 din totalul proprietarilor de apartamente destinate locuirii pentru lucrările de intervenţii propuse prin proiect.
Nota : AMPOR precizează că Hotărârea Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, prin care se aprobă participarea, se vor lua conform Art. 131 alin. (4) din O.U.G. nr 63/2012 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr 18/2009, potrivit căruia “Pentru a putea accede la acest program de finanţare, hotărârile asociaţiei de proprietari, de a mandata autoritatea publică locală în vederea realizării activităţilor/lucrărilor de intervenţie prevăzute la alin. (1), precum şi cea cu privire la cota contribuţiei fiecărui proprietar la fondul de reparaţii, trebuie luate cu votul tuturor membrilor asociaţiei de proprietari.”

Conform prevederilor art. 5, alin. (1) din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri.
Astfel, în asociaţia de proprietari pot sau nu să fie membri toţi proprietarii de apartamente destinate locuirii. Hotărârea Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari, prin care se aprobă participarea, trebuie luată cu votul tuturor membrilor asociaţiei de proprietari. Votul tuturor se refera la cvorum, si nu la acordul tuturor (acordul trebuie sa fie conform Legii nr. 230/2007, respectiv votul se decide cu majoritate simplă, adică 50% +1).

MDRA cere 2/3 si conform L 230/2007 50%+1 !?
Varianta castigatoare ?
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2016
szabyku, utilizator
Cota de 2/3 este impusa de Uniunea Europeana pentru reabilitarile realizate cu fonduri europene.Programul la care faceti referire este finantat cu astfel de fonduri. Raspuns final : 2/3
Pentru a actiona in judecata minoritatea ce se opune anveloparii, va trebui sa demonstrati ,fara echivoc, beneficiile acestei 'asa-zise' reabilitari termice.Cam greu...
Daca nu exista asociatie, proprietarii pot depune cerere catre primarie pentru reabilitare termica daca sunt mai mult de 50+1 de acord ?

Alte discuții în legătură

Studiu de caz szabyku szabyku Buna. Am cateva nelamuriri cu urmatoarele aspecte/probleme : 1. E legata de reabilitatea termica a blocurilor. ''Asociaţia de proprietari va prezenta la ... (vezi toată discuția)
Obligativitate participare cheltuieli reabilitare termica elenagabi elenagabi Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Daca Adunarea Generala a asociatiei a decis reabilitarea termica a blocului (cu majoritatea ... (vezi toată discuția)
Reablitare termica sssipike sssipike Sunt presedintele unei asociatii de locatari. Am vrea sa demaram reabilitarea termica a blocului pe cont propriu, conform legislatiei in vigoare (cu proiect, ... (vezi toată discuția)