avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... impartire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

impartire

Buna seara,
Poate ma puteti ajuta...
Sunt divortata si am impreuna cu fostul meu sot un apartament (ai carui proprietari suntem impreuna), cumparat cu banii dintr-un credit de nevoi personale cu garantie imobiliara apartamentul parintilor mei( la care credit el este coplatitor si eu titular).
Prin hotararea de divort din 2015 s-a stabilit ca incepand cu septembrie 2013 sa-mi plateasca pensie alimentara pentru cei doi copii minori care ii avem impreuna si care sunt in intretinerea mea, la domiciliul parintilor mei.
Am vreo varianta legala prin care as putea obtine dreptul de a vinde singura apartamentul avand in vedere ca el nu am platit nici un ban pentru pensia alimentara ( si nici nu a platit nici o rata la credit) asa cum a fost stabilit prin hotarare judecatoreasca? (ma refer la abandon familie...sau nu stiu exact cum se cheama si ce presupune...)
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:46, 20 Martie 2016
Puteti sa va adresati unui executor judecatoresc pentru recuperarea pensiei de intretinere sau sa formulati plangere penala pentru abandon de familie. Niciuna din aceste cai nu are legatura cu dreptul de coproprietar asupra apartamentului.
Pentru reglementarea situatiei ref la apartament puteti introduce o cerere de partaj urmând ca instanta pe baza probelor administrate sa stabileasca cota parte ce revine fiecaruia in functie inclusiv de contributie, atribuirea in natura si sulta.
Sau puteti incerca o mediere cu fostul sot pe aceste aspecte.
Cereti partajul apartamentului si sulta ce i-o veti datora se va compensa cu pensia si datoria lui catre banca. Cereti sa vi se atribuie casa si creditul, si sa aveti un drept de creanta pt perioada in care ati suportat rata singura pana la pronuntarea partajului.
Apoi apelati la executor pt a recupera sumele de bani si executa din sulta ce i-o datorati.

Incercati sa vb cu el si sa va intelegeti amibil, poate e de acord .

Are un loc de munca ?
Ii puteti face plangere penala pt abandon de familie. Plangerea se depune la politie, la sectia de care apartineti cu domiciliul, mergeti cu buletinul si cu hotararea. Va constituiti parte civila pt suma ce v-o datoreaza.
Va puteti impaca apoi ( daca va plateste sau ajungeti la intelegere cu partajul) si retrage plangere.
378 codul penal
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 296 cod de procedura penala

Termenul de introducere a plângerii prealabile

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara miha76max miha76max Ma numesc MIhaela si sunt divortata de 3 ani. In urma casatoriei am primit custodia celor 2 copii iar tatal lor a fost obligat la plata pensiei alimentare. A ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere ContSters67688 ContSters67688 Ce as putea face in urmatoarea situatie: Fostul sot nu a platit pensie alimentara, eu avand hotarare judecatoreasca am angajat un avocat care a trimis o hartie ... (vezi toată discuția)
Intarziere pensie alimentara claudiupatrascu claudiupatrascu Buna seara as dori sa stiu o informatie ,fosta sotie a inaintat un dosar pentru ca am ramas in urma cu plata pensiei alimentare ce se poate intampla?Ea mi-a ... (vezi toată discuția)