avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Probleme inundatii repetate de la vecinul de sus
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Probleme inundatii repetate de la vecinul de sus

Buna ziua,

Apelez la expertiza Dvs. pentru a incerca sa rezolv o situatie cu care ne confruntam de cca 6 ani de zile, de cand proprietarul apartamentului de la etajul superior l-a inchiriat. Problema consta atat in inundatiile extrem de frecvente, produse prin tavan (statistic, la fiecare 3-4 luni) , cat si la timpul mult prea lung necesar “remedierii” cauzelor acestor inundatii. Chiriasii dlui de sus nu raspund, nu-i intereseaza si de altfel nici nu au suficienta intelegere incat sa nu mai foloseasca apa pana la remedierea defectiunii, motiv pentru care noua ne ploua in baie cu saptamanile, tavanul este distrus, peretele ud, instalatia de iluminat din baie scrurcircuitata si schimbata de 3 ori deja, etc. Proprietarul apartamentului locuieste in alta parte si dupa primii ani de inundatii mi-a lasat un nr de mobil la care raspunde cand si daca are chef. Intr-un tarziu apare, vine sa vada cum curge apa prin tavan, zice ca repara, dupa care dispare. Apa se opreste pe moment, dupa care continua sa curga din nou peste cateva zile sau cateva luni in exact acelasi loc.

Administratorul blocului a venit in primii ani ori de cate ori l-am chemat sa constate inundatia, pana cand s-a lamurit ca problema nu e de la vreo teava comuna, ci strict de la domnul de sus. Spune ca a insistat si dansul telefonic la proprietar sa-si remedieze odata aceasta defectiune recurenta, dar ca mai mult de atat nu poate face, legea nedandu-I dreptul sa intervina in vreun fel pe proprietatea privata a cuiva. La ultima runda de inundatii care a ducat cca 3 saptamani si tocmai s-a incheiat, mi-a sugerat sa fac o cerere catre Asociatia de Proprietari prin care sa solicit inchiderea apei pe toata coloana respectiva, pt ca, citez “voi primi raspuns in 5-10 zile de la inregistrarea cererii”.

Intrebarea mea la Dvs, este daca cunoasteti vreo cale administrativa sau legala prin care vecinul de sus poate fi “mobilizat” sa-si remedieze defectiunea?

Va multumesc foarte mult pentru fiecare informatie, parere si sugestie !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate o solutie ar fi asigurarea locuintei,nu cea obligatorie.Asigurarea facultativa la o firma serioasa cu traditie,care te despagubeste in caz ca esti inundat.Asiguratoru iti va plati daunele dar suma o va recupera de la cel vinovat.Cand proprietarul apartamentului de sus va avea de dat bani in mod cert isi va schimba atitudinea.
Am avut o astfel de experienta si de aceea pot sa dau sfaturi.Am avut 85% paguba,care mi-a fost platita integral.
Desigur numele firmei la care am asigurarea il pot da pe mesaj privat.
Multumesc, am polita facultativa. Insa asiguratorul nu poate intra peste vecinul de sus sa-i repare tevile. Tot ce poate face asiguratorul este sa-mi gletuiasca si sa-mi zugraveasca mie tavanul si eventual sa-mi repare instalatia electrica pe care a curs apa, ceea ce nu-mi rezolva problema de fond a frecventei acestor inundatii, expunere continua si prelungita la apa menajera uzata provenind de la vecinul de sus, etc, etc.
Asiguratorul va recupera banii pentru gletuit zugravit etc de la proprietarul vinovat.Ai intrebat asiguratorul , a facut constatarea daunelor?
De aceea am spus ca nu o sa-i convina sa nu-si repare teava sparta.
Costul repararii tavanului ma preocupa mai putin; oricum repararea sa nu poate incepe decat cand se opreste inundatia. Problema mea este ca am astfel de inundatii sistematice, la 3-4 luni de zile si de fiecare data dureaza 2-3 saptamani ! Domnul de sus zice ca repara si problema reapare dupa cateva zile maxim luni. Incerc sa aflu daca se poate face ceva in acest sens.
Legiuitorul a prevazut dispozitie concreta in temeiul caruia puteti solutiona problema dv
dv nu solutionati cu chiriasul
Orice problema legata de apartament,conform dispozitii in vigoare se solutioneaza strict cu proprietarul bunului imobil
Chiar daca apartamentul nu este locuit,tot proprietarul raspunde
L nr 230/2007 Articolul 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala . Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Articolul 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu . Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.

Articolul 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Articolul 18
In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre
proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor
.

In situatia in care sunteti inundat,solicitati preznta presedintelui sau a administratorului de imobil ,pentru incheiere document care sa ateste situatia in apartamentul dv
Realizati planse cu zonele afectate
Notificati oficial proprietarul apartamentului unde exista defectiunea cu obligatia remedierii prejudiciilor,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta

Alte discuții în legătură

Reclamatie asociatia de locatari alinalina45 alinalina45 Inundat de vecin, pasi de urmat pt rezolvarea problemei, model notificari?Buna ziua! De o saptamana am facut sesizare verbala catre administrator ca in baie pe ... (vezi toată discuția)
Inundatie de la vecini norby2 norby2 Buna ziua . De cateva zile bune vecina de deasupra ne inunda incontinuu . Cum sa spun . O mare parte din perete e ud, curge apa din tavan si a ajuns sa se faca ... (vezi toată discuția)
Vecinul de deasupra imi distruge tavanul de la baie periodic Vulturudac Vulturudac vecinul de deasupra imi distruge tavanul periodic,de cativa ani,are o defectiune la baie si i curge apa folosita de el la mine in baie,prin tavan si pe langa ... (vezi toată discuția)