avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... exercitarea profesiei de consilier juridic, ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

exercitarea profesiei de consilier juridic, incompatibilitati

Buna ziua tuturor,
se dau urmatoarele:
in 2003 am absolvit Facultatea de Drept din cadrul Univ. Hyperion si licenta in feb 2004.
Incepand cu martie 2004 am fost angajat jurist intr-o mica companie de asigurari iar din feb 2008 am o alta functie acolo (director reasigurare).
Nu m-am inscris in niciun colegiu al consilierilor juridici (marturisesc ca nu am bani sa platesc unui consilier juridic definitiv - indrumator si sa-i "car" geanta pentru a obtine dupa 2 ani dreptul de a trece prin examen spre a deveni eu la randul meu unul definitiv) si ma/va intreb, pot oare exercita functia de jurist/jurisconsult pe baza unui contract de colaborare cu o companie in paralel cu functia detinuta in asigurari?
Coexista aceste doua functii in mod distinct?
In primul rand dati-mi voie sa va intreb cine anume v-a spus ca pentru a deveni stagiar al unui consilier juridic definitiv trebuie sa ii platiti acestuia o suma de bani sau sa ii " carati " geanta ?
In ceea ce priveste intrebarea dumneavoastra, raspunsul este DA. Sfatul meu este insa, ca in loc de contract de colaborare sa incheiati un contract de munca cu timp partial.
In primul rand imi cer scuze, nu am vrut sa aduc vreo ofensa cuiva, doar ca am preluat si eu din "folclorul popular". :)
In al doilea rand inca sunt in dilema, se vorbeste pe forum de eliminarea din COR a functiei de jurist/jurisconsult, marturisesc ca nu am cautat inca foarte asiduu informatii excate legate de situatie dar, de asta sunt aici, incerc sa aflu adevarul.
Multumesc.
Legea 514 din 2003

Art. 10.
Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibila cu:
a) calitatea de avocat;
b) activitatile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri;
c) orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau in strainatate;
d) functia si activitatea de administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara;
e) activitatea publicistica salarizata;
f) alte incompatibilitati prevazute de lege sau rezultate din conflict de interese, in conditiile legii.


O fi ea nedreaptă, dar este, încă, lege.
Domnilor, pentru numele lui D-zeu, nu de asta e vorba, daca poti sau nu sa exerciti, ca si cj, orice alta functie, ci daca poti fi angajat jurist/jurisconsult si nu cj (am spus mai sus ca nu sunt cj).
jurist-jurisconsult-iurisconsult = consilier juridic

Sunt doar mai multe denumiri ale aceleiasi profesii.

Alte discuții în legătură

Statutul profesiei de consilier juridic alx alx institutia in cadrul careia sunt angajata a primit un mail cu o adresa a Ministerului Justitei. pe scurt prin acest mail ni se transmite pe diverse ... (vezi toată discuția)
Cosilier juridic - pot sa ma inscriu in ccj? simona27 simona27 Am absolvit Facultatea de Drept acum doi ani, si m-am angajat la o firma ca jurist , neavand indrumator . As dori sa ma inscriu ca consilier juridic stagiar ... (vezi toată discuția)
Colegiul consilierilor juridici lia19. lia19. Buna ziua .Va rog sa ma mai ajutati si pe mine cu un raspuns.O persoana este consilier juridic din anul 2006 luna Octombrie pana in prezent.Nu a fost inscrisa ... (vezi toată discuția)