avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contabilitate in partida simpla
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contabilitate in partida simpla

Buna ziua,
Am o casa de vacanta pe care o inchiriez de cateva ori pe an unor terte persoane. Am completat formularul 220 pentru un venit estimat si trebuie sa tin un registru jurnal de plati si incasari, contabilitate in partida simpla.
Intrebarea este: Pentru decontarea catre client imi trebuie casa de marcat? chitantier ? facturier? Nu sunt pfa, pur si simplu obtin un venit pe care il declar si pt care platesc impozit 16% +5% cass. (Nicaieri in Austria sau Italia de exemplu la pensiuni nu am primit mai mult decat o chitanta tiparita scrisa de mana cu suma de plata.)
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:28, 23 Martie 2016
Daca nu sunteti inregistrat ca pfa si depuneti doar declaratia 221 si pe baza ei platiti impozitul pe venit si cass, nu va trebuie casa de marcat si veti fi impozitat la norma de venit.
Dar sa stiti ca au fost situatii in care clientul a cerut un act doveditor (bon, chitanta pentru decontare) iar dumneavoastra nu puteti da asa ceva ca persoana fizica daca nu aveti pfa sau srl.
Multumesc pentru raspuns, dar eu nu ma incadrez la norma de venit. La norma de venit se presupune ca obti un venit de 12000 de lei pe camera! eu poate obtin venitul acesta pe an pentru toata casa.
Deci nu trebuie si nici nu pot avea casa de marcat? dar pot cumpara un facturier si un chitantier?
Multumesc
Principiul care se aplica la impozitarea pe norma de venit este acela ca, indiferent daca in anul fiscal obtineti in realitatea mai mult sau mai putin de acea norma stabilita anual de catre cei de la finante, impozitul pe venit si contributia la sanatate vi se vor calcula raportate la acea norma de venit.
Si pentru faptul ca nu sunteti inregistrat la registrul comertului ca pfa sau alt fel, pentru venitul obtinut anual din inchirierea in scop turistic vi se aplica doar impozitarea aceasta pe norma de venit.
Si fara facturier si chitantier. Din acest motiv v-am si specificat ca au fost acele situatii si pentru a nu pierde acei clienti care totusi va cer acte pentru decontare, trebuie sa va autorizati la registrul comertului si e mai dificil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - ce trebuie sa stiu? SANTIER SANTIER Buna ziua! Va adresez o serie de intrebari legate de PFA, intrucat este prima data cand ma confrunt cu acest aspect. 1. Contributiile se platesc fie la ... (vezi toată discuția)
Pfa la inceput de drum - ce trebuie stiut? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, pentru un PFA - cu un CUI tocmai scos din cutoarele Registrului Comertului, ce pasi ulteriori trebuie parcursi? Intrebarea vizeaza ... (vezi toată discuția)
Sunt in curs de ifintare pfa vladut2 vladut2 Sunt in curs de infintare PFA, dar inca nu sunt inregistrat la registrul comertului. Daca cumpar un echipament pentru firma, acum inainte de a fi inregistrata, ... (vezi toată discuția)