Va supun atentiei problema mea. Locuiesc intr-un cartier rezidential nou, iar, de vreo 6 luni, in laterul blocului meu, la mica distanta in aceeasi linie, acelasi dezvoltator care a construit si blocul meu construieste un bloc nou. Mentionez ca apartamentul meu are geamurile pe lateralul blocului cu vedere directa la blocul care se construieste. Din informatiile pe care le am exista un Ordin al Ministerului sanatatii care precizeaza ca distanta minima intre doua cladiri trebuie sa fie minim egala cu inaltimea celei mai inalte sau sa se faca un studiu care sa dovedeasca ca fiecare apartament este luminat minim 1,5h la solstitiu de iarna. Cum distanta dintre blocul meu si cel in constructie este mai mica decat inaltimea cladirii celei mai mici, am depus la primarie o cerere de consultare a documentatiei de autorizare pentru blocul nou pentru a vedea daca exista un studiu. Supriza a fost cand Primaria mi-a raspuns ca nu exista documentatie de autorizare depusa pentru blocul in constructie. Mentionez ca intre timp am fost contactat de catre dezvoltator care aflase ca am depus o solicitare la primarie si a facut presiuni sa o retrag. Intrebarea mea este ce pot face in aceasta situatie, are sens sa-mi bat capul, care ar fi pasi de urmat in continuare? Cei de la Primarie mi-au spus sa fac plangere la Politia Locala, insa nu cred ca ar avea un efect in afara de o viitoare cearta cu dezvoltatorul.
Aveti dreptate, am interpretat eu gresit. Este vorba de municipiul Brasov. Blocurile au acelasi dezvoltator, inaltimea blocurilor este de minim 30 de metri, iar distanta dintre ele de aproximativ 18 metri.
ORDIN Nr. 119 din 4 februarie 2014
pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei
ART. 3
(1) Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate.
(2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1).
Adica emiterea autorizatiei de construire pentru intrarea in legalitate a noului bloc ar trebui sa fie conditionata fie de respectarea distantei dintre cladiri (in acest caz, 30m), fie de intocmirea unui studiu de insorire prin care sa se demonstreze ca la 22 decembrie, cladirea dvs este insorita minimum 1 1/2 ore.
Va recomand sa atrageti primariei atentia, printr-o sesizare, asupra acestui aspect.
Studiu de insorire
georvad
Langa locuinta mea se construieste o cladire inalta care imi anuleaza posibilitatea de a avea toate incaperile luminate cu lumina naturala directa sau difuza ... (vezi toată discuția)