avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Co-debitor contract imprumut cu ipoteca si calitate de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Co-debitor contract imprumut cu ipoteca si calitate de sot

Buna ziua,

v-as ruga sa ma lamuriti, in cazul decesului co-debitorului unui contract de imprumut cu ipoteca, cu calitatea de sot - ce se intampla in cazul mostenitorilor?

Fiind co-debitor, mostenitorii nu pot dobindi prin succesiune si obligatia sumei imprumutate (doar li se imputa achitarea ratelor in cazul in care creditul nu mai este achitat) - dar cum se reflecta situatia daca co-debitorul avea si calitatea de sot?
Este adevarat ca mostenitorii succesori devin titularii contractului de imprumut - daca e sa consideram imprumutul 'dobandit' prin casatorie? Legea romana permite asa un paradox?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 09:38, 24 Martie 2016
Buna ziua,
Prin acceptarea succesiunii si dezbatere, mostenitorii accepta si preiau nu doar activul ci si pasivul substituindu-se in toate celui mostenit.
Buna ziua

Co-debitorul nu trimite nici un Pasiv de mostenit, prin definitie - doar in cazul in care creditul nu mai este achitat co-debitorul trebuie sa intervina la plata ratelor si atat.

Intrebarea punctuala este ce implicatii are insa casatoria - sotul, desi nu este scriptic titularul contractului - devine si el in cota parte titular de 50% doar pentru ca este casatorit cu cineva ?

E un paradox - dar as dori sa stiu daca legea romana permite asa ceva.

Multumesc
Nu prea inteleg ce vreți sa aflați. Co-debitorul, soțul cui era? Al debitorului, al altcuiva?
Prezentați un pic mai clar situația, pana sa adresati întrebarea.
Debitorul și cel decedat au luat practic un imprumut impreuna, ambii răspund în solidar. Dacă ratele nu se plătesc și se ajunge la executare silita, creditorii se îndrepta către bunurile deținute de debitor sau Co-debitorul, executând ce prinde mai repede, mai ușor, mai valoros.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2016
gi-jane2, moderator
IuliaPopescu a scris:



Co-debitorul nu trimite nici un Pasiv de mostenit,


Fals. Codebitorul are obligația de garanție, dar și obligația de plată. Asta înseamnă să fii codebitor, să te obligi, în solidar cu debitorul, să plătești ratele.
În pasivul moștenirii rămân ambele obligații, de plată și de garanție. Dacă sunt moștenitori, ei preiau aceste obligații, în limita valorii cotei fiecăruia din moștenire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitorul co-debitorului unui credit ipotecar IuliaPopescu IuliaPopescu Buna seara, Va rog mult de tot sa ma lamuriti intr-o privinta. In cazul unui credit ipotecar cu un Imprumutat si un Co-debitor (acesta si garant ... (vezi toată discuția)
Folosirea abuziva din contul creditului a intregii sume doar de catre un debitor LaurB2016 LaurB2016 Buna ziua. Am mostenit un Pasiv, ca urmare a unui credit contractat de parintii mei: imprumutat si co-debitor, soti. Co-debitorul a murit in 2010, iar ... (vezi toată discuția)
Credit contractat de unul din soti mihai09 mihai09 sotul a decedat. sotia a contractat in timpul casatoriei un credit in calitate de imprumutata, avand ca coplatitor pe tatal ei.sotul nu a semnat contractul de ... (vezi toată discuția)