avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Care e legea care obliga autoritatile sa-mi ofere ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Care e legea care obliga autoritatile sa-mi ofere toate serviciile in mod nediscriminatoriu?

In fapt, am postat un caz grav de coruptie din cadrul Inspectiei Judiciare pe pagina de facebook a CSM, si bineinteles m-au blocat ca nu le convine ce zice si Monica Macovei, cum ca "CSM este un fel de Mafie a Justiţiei şi ei acoperă tot ce de întîmplă rău în sistem"

[ link extern ] /

Deoarece CSM e o institutie publica, pagina facebook a CSM e un serviciu public de relatii cu publicul. Vreau sa le cer sa ma deblocheze, sau sa-i chem in judecata sa-i oblig, si la plata de daune pentru discriminarea pe criteriu politic, adica a faptului ca am constiinta si sunt un sustinator al statului de drept, spre diferenta de CSM
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2016
eusaisapte, utilizator
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 14:07, 29 Martie 2016
cismasu a scris:

eusaisapte a dat răspunsul corect. Constituția este și ea tot o lege, dar de rang constituțional,, adică cel mai înalt. Ar trebui adusă în discuție mai des în justiție, deoarece mulți cred că a noastră Constituție este doar un „ideal” de neatins, nu o lege în vigoare care se aplică și produce efecte juridice. Unii chiar se enervează de-a dreptul când invoci dispoziții constituționale, considerând că judecarea pe baza lor ține doar de competența CCR, ei având nevoie de sublegi pentru o judecată dreaptă în opinia lor, dar profund strâmbă în realitate.

Asa e, respectarea Constitutiei nu e doar obligatorie, ci si respectarea ierarhiei juridice sau a suprematiei Constitutiei fata de legi care de fapt sunt acte normative ale Constitutiei, si nu pot fi in contradictie cu Constitutia

Art. 1 din Constitutia Romaniei
(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Art. 124 din Constitutia Romaniei
(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.

"In numele legii" inseamna ca toata autoritatea justitiei deriva din lege sau ordinea de drept, coroborat cu art. 124 (3) din CR in acest sens "Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii". Pentru restul functionarilor e valabil art. 1 (5) din Constitutia Romania care instituie principiul legaltitatii si art. 16 din Constitutia Romania care institutie principiul egalitatii in drepturi

Eu intrebasem de legile care copie aceste principii ca sa individualizez actiunea si sa evit astfel de discutii

P.S. In dreptul divin suveranul opera "in numele lui Dumnezeu" si lacheii lui functionau "in numele regelui"
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Martie 2016
eusaisapte, utilizator
Am aici niște dispoziții legale preluate dintr-o sentință judecătorească recentă, care presupun atragerea răspunderii civile delictuale a unei persoane care provoacă un prejudiciu prin discriminare:
Art. 1349 alin (1) și alin (2) Noul Cod Civil, coroborate cu Art. 1357 Noul Cod Civil
Eu nu am spus ca legile si Constitutia nu trebuie respectate, am spus ca rationamentul cu "pagina facebook a CSM e un serviciu public...", deci "discriminarea pe criteriu politic" este un rationament juridic eronat. Termenii juridici trebuie mult trasi de par ca sa rezulte discriminare.
pagina facebook a CSM face parte din serviciul BIRP, relatii cu publicul (si presa), si indiferent ce face o institutie, trebuie sa-si acorde serviciile in mod unitar cetatenilor

Am aici niște dispoziții legale preluate dintr-o sentință judecătorească recentă, care presupun atragerea răspunderii civile delictuale a unei persoane care provoacă un prejudiciu prin discriminare:
Art. 1349 alin (1) și alin (2) Noul Cod Civil, coroborate cu Art. 1357 Noul Cod Civil

Asa e, mai ales:
Art. 1349 Răspunderea delictuală
(1)Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane

Asta functioneaza pentru despagubiri, dar pe mine ma intereseaza obiectul obligatia de a face, CSM sa ofere serviciile sale in mod nediscriminatoriu. Aici pot invoca art. 16 din CR si art. 1 (5) din CR

Pentru discriminare pot invoca OUG 137/2000
Art. 1
(2) Principiul egalităŃii între cetăŃeni, al excluderii privilegiilor si discriminarii sunt garantate
în special în exercitarea următoarelor drepturi:
a) dreptul la un tratament egal în fata instanŃelor judecătoresti si a oricărui alt organ
jurisdicŃional;

ART. 3
DispoziŃiile prezentei ordonanŃe se aplica tuturor persoanelor fizice sau juridice, publice sau
private, precum si instituŃiilor publice cu atribuŃii în ceea ce priveste:
c) serviciile publice sau alte servicii, accesul la bunuri si facilităŃi;

ART. 27
(1) Persoana care se considera discriminata poate formula, în fata instanŃei de judecata, o
cerere pentru acordarea de despăgubiri si restabilirea situaŃiei anterioare discriminarii sau
anularea situaŃiei create prin discriminare, potrivit dreptului comun. Cererea este scutită de taxajudiciară de timbru si nu este condiŃionată de sesizarea Consiliului.

Cam asta ar fi pe scurt legislatia necesara unui proces civil
Nu reiese din nimic ca ati avea dreptul de a posta orice pe pagina lor de Facebook. Deci stergerea mesajului nu este discriminare. Scenariul cu discriminarea se bazeaza pe o interpretare fantezista a legilor.

In primul rand trebuie sa va definiti termenii: ce inseamna serviciu public? Este pagina de Facebook serviciu public? Este stergerea unui mesaj de pe Facebook excluderea de la un serviciu public pe criterii de rasa, sex, orientare politica, clasa sociala, etc.? Este blocarea celor care posteaza ceea ce sunt in ochii lor prostii o excludere de la servicii publice?

Daca interpretam legea pe principiul "ce am zis eu si ce ai inteles tu" si normal ca rezulta minuni.
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2016
tgeorgescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Coruptia din romania ! ContSters327384 ContSters327384 Buna ziua ! Am si eu o intrebare . Legea in Romania nu e pentyru toti la fel ? CUm vine asta , um hacker ia spart email-ul sefului SRI si a fos inchis 4 ani ... (vezi toată discuția)
Calcul termen plangere ordonanta renuntare imihai76 imihai76 Va rog sa-mi spuneti care este ultima zi in care pot face plangere impotriva ordonantei de clasare, conform art. 340 ncpp, daca ordonanta a fost primita in ... (vezi toată discuția)
Este permisă discriminarea bărbaților?? ContSters396991 ContSters396991 Legea 446/2006 Art. 3 (5) La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în ... (vezi toată discuția)