avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Restituire indemnizatie somaj (ANOFM)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Restituire indemnizatie somaj (ANOFM)

Buna ziua, sunt in somaj din iunie 2015. Astazi 24.03.2016 mi-a fost oprit carnetul de somaj de catre reprezentantul ANOFM cu explicatia verbala cum ca trebuie sa restitui indemnizatia incepand cu luna octombrie 2015, deoarece am avut un venit in luna octombrie de circa 70 ron, iar legislatia s-a modificat in 2015 (fara a-mi oferi vreo hartie in acest sens). Adaug ca in perioada respectiva am fost la filmare in care am fost remunerata cu suma respectiva. Fac o paralela la cazul din brasov cu abuzul ANOFM din luna octombrie 2015, care ulterior a fost rectificata eroarea celor de la ANOFM (fiind caz similar).
Am rugamintea de a ma indruma care sunt pasii legali pt a gasi o rezolvare in aceasta situatie, in conditiile in care nu am suma de 2000ron pt a restitui.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:14, 24 Martie 2016
HG 174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă

art.15
(1) Şomerii prevăzuţi la art. 17 din lege, care realizează venituri din activităţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacă dovedesc că acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depăşesc valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:
a) activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d) activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e) activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
------------------
Alin. (2) al art. 15 a fost modificat de pct. 6 al art. I din HOTĂRÂREA nr. 119 din 19 februarie 2014, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 197 din 20 martie 2014.

Prin urmare, incepand cu 20.03.2014 indemnizatia de somaj se poate cumula cu veniturile realizate din exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri a caror cuantum nu depaseste valoarea indicatorului social de referinţă (500 lei, in prezent).

In acest caz, sesizati ANOFM-ul pentru greseala facuta de cei de la AJOFM.
ANOFM, email de contact: anofm@anofm.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare indemnizatie somaj felicia_albu@hotmail.com felicia_albu@hotmail.com daca sunt in somaj pot sa fiu presedinte de circumscriptie electorala in perioada alegerilor , sau trebuie sa-mi suspend indemnizatia de somaj =D> (vezi toată discuția)
Pensie de handicap cumulat cu somaj ELENA2009 ELENA2009 Buna ziua, O persoana primeste in acest moment pensie de handicap si este si salariat. i se va restructura postul si vrea sa stie daca poate primi pe ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune drepturi de autor si ajutor de somaj alexmanastire alexmanastire Incepand cu 1 octombrie voi fi disponibilizat dintr-o firma de stat cu ordonanta 36/2013 care presupune ca timp de 22 de luni am dreptul la ajutor de somaj si ... (vezi toată discuția)