avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... exceptie peremtorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

exceptie peremtorie

Buna seara,
As avea o intrebare: Angajatorul introduce o actiune impotriva angajatului avand ca temei de drept art. 270 Codul muncii.
Actiunea e completata ( la cererea instantei) cu "precizarea" perioadei in care s-a produs prejudiciul si gestiunea in care s-a produs prejudiciul ( ex: 1.08.2005-1.08.2006 in gestiunea 1 Mai)
Documentele angajatorului ( state de plata, monetare ale gestiunii, procese verbale de punctaj ) arata insa ca angajatul nu era la 1.08.2005 si nici lunile urmatoare in gestiunea 1 Mai ci in cu totul alta gestiune ( sa zicem 13 Septembrie , aflata la alta adresa)
Mai mult decat atat , angajatul are o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in care se mentioneaza , la un moment dat " angajatul a lucrat in perioada 1.08.2005- 1.10.2005 in gestiunea 13 Septembrie "
Tot in acest sens angajatul are o rezolutie a parchetului care spune: " nu se poate stabili cu certitudine cuantumul unui eventual prejudiciu retinut in sarcina invinuitului....., etc, NUP" - deoarece angajatorul a formulat si plangere penala inainte de a promova actiunea in civil.
Toate acestea fiind spuse intrebarea mea este: Poate angajatul sa invoce o exceptie peremtorie motivand faptul ca nu se afla in gestiunea respectiva in perioada invocata de reclamant , gestiune soldata cu un minus si de asemenea , conform rezolutiei parchetului nu se justifica temeiul pe care reclamanta isi fondeaza actiunea ( 270 Codul Muncii) acest articol referindu-se la doua aspecte: " din vina " SI " in legatura cu serviciul" ori NUP exclude " vina" ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 09:13, 12 August 2009
Excepţiile peremptorii sunt excepţiile care tind la respingerea sau anularea cererii. Ele se mai numesc şi dirimante. Intră în această categorie de excepţii, spre exemplu, excepţia de nulitate a cererii de chemare în judecată pe motiv că nu cuprinde numele părţilor, obiectul sau semnătura (art.133 alin.1 c.proc.civ.), excepţia lipsei calităţii procesuale, excepţia prescripţiei dreptului la acţiune etc. (în general, toate excepţiile de fond ).
În doctrină s-a arătat că unele excepţii peremptorii – de exemplu, excepţia lipsei capacităţii procesuale de exerciţiu, excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant, excepţia de netimbrare sau de insuficientă timbrare, excepţia lipsei semnăturii – încep prin a avea un efect dilatoriu, pentru că instanţa nu anulează automat cererea, ci amână judecata, acordând un termen pentru împlinirea lipsurilor (art.133 alin.2, art.161 c.proc.civ.).
De asemenea, este posibil ca aceeaşi excepţie să producă efecte diferite (fie la întârzierea judecăţii, fie la împiedicarea acesteia). De exemplu, excepţia de necompetenţă duce la declinarea competenţei când cererea este de competenţa unei alte instanţe sau organ cu activitate jurisdicţională (este o excepţie dilatorie), dar şi la respingerea cererii ca inadmisibilă, când cererea este de competenţa unui organ fără activitate jurisdicţională ori ca nefiind de competenţa instanţelor române, când se invocă competenţa unei instanţe străine (este o excepţie peremptorie).
Va multumesc
Dupa stiinta mea lipsa calitatii procesuale duce la respingerea actiunii fiind , asa cum bine a subliniat doamna Gabriela, o exceptie absoluta si peremptorie. Asadar in situatia in care angajatul nu a avut locul de munca in gestiunea a carui prejudiciu face obiectul cauzei cu toate ca are calitate de angajat insa a altei gestiuni , cred ca se poate ridica aceasta exceptie. Multumesc freeelis, nu am inteles daca in aceasta speta credeti ca se poate invoca o exceptie .
cermak gruianu a scris:

Calitate procesuala pasiva are angajatul, banuiesc ca despre aceasta exceptie este vorba.Puteti incerca mai degraba sa invocati lipsa de interes in promovarea unei astfel de actiuni din partea angajatorului, instantele pronuntandu-se cu privire la perioada amintita de dvs. pentru gestiunea X sa zicem astfel ca cererea privind producerea prejudiciului in gestiunea Y ar ramane fara obiect.
Verificati si termenul de prescriptie deoarece fiind vorba despre "alte pretentii" in legatura cu perioada in care ati fost angajat, posibil ca actiunea angajatorului sa fie prescrisa...

Daca reclamantul scrie in "Precizare" : " inteleg sa ma judec cu Escu .. gestionar la gestiunea x" iar documentele demonstreaza ca Escu... era gestionar la gestiunea y de ce credeti ca salariatul are calitate pasiva in acest proces?
Multumesc
Intotdeauna calitatea procesuală pasivă o poate avea persoana fizica sau juridica despre care se afirmă că a încălcat drepturile reclamantului. calitatea procesuala pasiva o are paratul, adica cel impotriva caruia se introduce cererea de chemare in judecata.
Are calitate de pârât, persoana despre care se afirmă că a încălcat, nesocotit sau nerecunoscut dreptul subiectiv al reclamantului.
Intre angajator si angajat exista raporturi juridice concretizate intr-un contract individual de munca ceea ce dovedeste calitatea procesuala a partilor.
Calitatea procesuala in speta-pasiva a angajatului este data de calitatea acestuia de "salariat" in perioada ce face obiectul cauzei dedus judecatii.Faptul ca in acesta in calitate de salariat a ocupat functia de gestionar in gestiunea X sau Y precum si modul in care au fost exercitate atributiunile de serviciu de catre acesta, sunt aspecte ce tin de fondul cauzei si care urmeaza a fi analizate de catre instanta (putea la fel de bine sa fie 3 luni gestionar si alte 3 luni revizor tehnic -tot calitate procesuala pasiva avea intr-un eventual litigiu asemanator cu prezenta speta...).De retinut ca temeiul de drept in aceasta speta este art.720 C. muncii.
Alta ar fi fost situatia daca in contractul individual de munca ar fi fost trecute urmatoarele:"Escu....salariat la.....pe o perioada de......ocupand functia de...........punctul de lucru fiind gestiunea X (si numai X as zice eu)!
Oricum teoretic cel putin puteti invoca toate exceptiile care credeti ca va pot fi de ajutor...daca acestea vor fi admise, unite cu fondul sau respinse, ramane la latitudinea instantelor de judecata.
Punctul meu de vedere este unul ipotetic pentru ca din cate observ informatiile dvs. cu privire la tema pusa in discutie sunt trunchiate si cand si cand mai scoateti in evidenta informatii care in mod normal ar fi trebuit sa fie prezentate intial (cum ar fi de exemplu un alt proces civil-banuiesc, dintre parti, conf. unei s.c. definitive si irevocabile-si surprinzator tocmai doriti sa invocati o lipsa a calitatii proc. pasive, cand existenta acelei s.c. o confirma...) si care pot schimba in totalitate datele problemei, iar orice amanunt nesemnificativ in aparenta poate fi esential in solutionarea intrebarilor puse de dvs.

Alte discuții în legătură

Deosebirea intre 2 exceptii ? lotuss lotuss Care este deosebirea dintre -exceptia LIPSEI CAPACITATII PROCESUALE de FOLOSINTA si -exceptia LIPSEI CALITATII PROCESUALE PASIVE ? Cind pot fi invocate ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala intr-un proces teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma lamureasca cineva:intr-un proces, x-reclamant cere anularea absoluta a unui contract de vc ,contract incheiat intre y si z (ambii parati ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale active lolo0112 lolo0112 cand poate fi invocata exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului? este conditionata de primul termen, sau se poate invoca oricand in cursul ... (vezi toată discuția)