avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire datorii de la parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire datorii de la parinti

Buna ziua!
Am o nelamurire in legatura cu mostenirea pe care mi-o vor lasa parintii. Situatia mea sta in felul urmator: l-am ajutat pe tatal meu cu un credit bancar in valoare de 1900ron, as vrea sa stiu, in cazul in care imi va lasa mostenire (mai tarziu ca acum nu e cazul )apartamentul in care locuieste, se poate ca eu sa preiau si eventualele lui datorii? adica exista vreo modalitate de a demonstra ca acel credit a fost facut pt el si sa nu mai preiau datoriile (in cazul in care exista)?
Cum este mai bine , sa merg la notar si sa intpcmesc un act care sa ateste ca el a beneficiat de banii respectivi?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:49, 9 August 2009
MIHAI GRIGORE a scris:

wildrainbow a scris:

Creditul bancar tot de dvs. va trebui achitat deoarece dvs. l-ati contractat, indiferent de destinatia banilor.Puteti intocmi acel act la un notar doar ptr a dovedi intr-o eventuala actiune impotriva tatalui ca i-ati dat bani, contractul de imprumut autentificat de notar constituind titlu executoriu. In ce priveste mostenirea, in actul de acceptare al succesiunii, acceptati mostenirea sub beneficiul de inventar, nu pur si simplu, astfel incat veti plati datoriile tatalui doar in limita activul succesoral.

Daca veti accepta mostenirea sub beneficul de inventar atunci nu veti mosteni niciodata apartamentul deoarece este clar ca depaseste valoarea pasivului , adica a datoriei tatalui dvs! Despre ce vorbim noi aici? Despre 1900 RON ?Stimata doamna cu banii acestia nu luati nici 4 anvelope de autoturism!
Acceptati mostenirea neconditionat si achitati datoriile . Punct! Oricum creditul va trebui achitat tot de dvs intrucat figurati in contractul de credit , necontand ce ati facut sau cui ati dat banii!B-)


Aici (în textul boldat de mine) iar nu sunt de acord cu dumneavoastră, maestre...


:bow:
Multumesc frumos pt rasp, am scris gresit suma, e vb de 19000ron, 190mil in lei vechi, credit luat pe 5 ani.
din informatiile date nu rezulta ca tatal dvs sa aiba datorii mari (care sa depaseasca valoarea unui apartament). daca aveti cunostinta despre asemenea datorii, cred ca ar trebui sa acceptati mostenirea sub beneficiul de inventar, pentru ca sa evitati sa achitati datorii mai mari decat activul succesoral.
eu cred ca in orice situatie este preferabil ca o succesiune sa fie acceptata sub beneficiu de inventar.
in ce priveste actul pe care doriti sa il incheiat cu tatal dvs., acest act este valabil chiar daca il incheiati acum, insa nu v-ar putea folosi prea mult in raporturile cu terti creditori ai tatalui dvs. un asemenea act v-ar putea folosi in situatia in care exista si alti mostenitori, pentru a putea dovedi un drept de creanta al dvs personal asupra masei succesorale.
Da, e indicat sa acceptati mostenirea sub beneficiu de inventar.
Daca nu aveti nimic de mostenit de o valoare mare cat de cat mare puteti si da declaratie de renuntare la mostenire intrucat nu ati pierde nimic.
Pot aparea si alti creditori ai defunctului de care nu stiti.

avocat Claudiu Lascoschi
Acceptand mostenirea pur si simplu, acceptati atat activul , cat si pasivul mostenirii, adica atat bunurile cat si datoriile.

Alte discuții în legătură

Ce fac cu creditele ramase la banci dupa decesul tatalui costel_81 costel_81 Acum cateva zile a decedat tatal meu in drum spre serviciu. In urma necazului am ramas cu un credit de nevoi personale fara asigurare de viata si o limita de ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune marinarul marinarul am un frate care s-a sinucis..a avut lipsa in gestiune..vreau sa stiu cine plateste lipsa din gestiune?? (vezi toată discuția)
Rest. dif-ta suma dupa decedarea tatalui in urma unui proces pierdut ? PASCAL M PASCAL M Buna Ziua, Ca urmare a unui incident nesolutionat decat pe cale judecatoreasca intre tatal raposat si vecinii despre care restul familiei nu stie si nici ... (vezi toată discuția)