avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Impozit profit zone defavorizate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Impozit profit zone defavorizate

Buna ziua.
Poate cineva clarifica daca zonele defavorizate mai exista ? Si daca da mai este valabila
scutirea de impozit pe profit la firme noi care se deschid acolo ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 14:17, 20 Septembrie 2009
Perioada de tranzitie, in cazul celor 28 de zone defavorizate, s-a negociat cu Uniunea Europeana pentru fiecare in parte. Trei dintre aceste zone - Brad, Valea Jiului, Balan nu mai exista incepand cu 31 decembrie 2008. Alte 22 de zone defavorizate, vor fi desfiintate la sfarsitul anului 2009. Ultimele localitati care vor avea statutul de zone defavorizate pana la 31 decembrie 2010. Trebuie vazut statutul fiecarei localitati in parte
iar codul fiscal uitati ce prevede :
ART. 38

Dispoziţii tranzitorii

(1) În cazul persoanelor juridice care au obţinut, înainte de 1 iulie 2003, certificatul permanent de investitor în zonă defavorizată, scutirea de impozit pe profitul aferent investiţiilor noi se aplică în continuare pe perioada existenţei zonei defavorizate

101. În cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi în zonele defavorizate, scutirea de la plata impozitului pe profit se acordă pe baza certificatului de investitor în zona defavorizată, eliberat înainte de data de 1 iulie 2003 de către agenţia pentru dezvoltare regională în a cărei rază de competenţă teritorială se află sediul agentului economic, conform prevederilor legale în vigoare.

102. Investiţiile noi sunt reprezentate de mijloacele fixe amortizabile create sau achiziţionate de la terţe părţi, utilizate efectiv în activitatea proprie, desfăşurată în domeniile de interes economic, clasificate expres în anexa la Normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate, republicată, cu modificările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 728/2001, care determină angajarea de forţă de muncă.

103. Scutirea de la plata impozitului pe profit operează pe toată durata existenţei zonei defavorizate.

104. Profitul realizat în zonele defavorizate, rezultat din efectuarea operaţiunilor de lichidare a investiţiei, conform legii, din vânzarea de active corporale şi necorporale, din câştigurile realizate din investiţii financiare, din desfăşurarea de activităţi în afara zonei defavorizate, precum şi cel rezultat din desfăşurarea de activităţi în alte domenii decât cele de interes pentru zonele defavorizate sunt supuse impunerii. Partea din profitul impozabil aferentă fiecărei operaţiuni/activităţi este cea care corespunde ponderii veniturilor obţinute din aceste operaţiuni/activităţi în volumul total al veniturilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua grila de impozitare se aplica si pfa si intreprinderilor individuale? bendis26 bendis26 buna ziua, nu imi este clar: PFA si intreprinderile individuale intra sub incidenta ordonantei sau platesc impozit pe profit ca si pana acum? (vezi toată discuția)
Scutire impozit pe profit "unitati protejate" cf. legii 448/2006 Patai_Katalin Patai_Katalin Suntem o societate care lucreaza cu persoane cu handicap, avand statutul de”unitate protejata” conform legii 448/2006. Conform legii 448/2006 art.82 ... (vezi toată discuția)
Impozit pe dividende gabita.73 gabita.73 Buna ziua. As vrea sa imi spune-ti daca dividendele reinvestite sunt impozitate. Am distribuit la inceputul anului dividende dar fara sa le ridic. Acum vreau ... (vezi toată discuția)