avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna RCA nerezolvata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna RCA nerezolvata

Buna ziua.
Am un dosar de dauna RCA (eu fiind partea pagubita), la o societate de asigurari. Din nefericire nu este una de prea buna calitate, dar nu eu am ales-o. Nu am reusit sa repar nici pana acum masina (dosarul este din 8 februarie si aprobat in vreo cinci zile dupa) intrucat societatea de asigurari a impus o suma maxima catre service-ul colaborator (pe care am fost de acord sa-l utilizez intrucat avea referinte bune si am sperat in operativitate), suma cu care acestia mi-au spus ca nu pot repara masina decat cu piese aftermarket sau, si mai rau cu unele second hand, intrucat suma este mult prea mica. Eu nu am cerut decat sa fie folosite acelasi tip de componente ca cele ce vor fi demontate de pe masina. Nu am reusit sa ma inteleg cu asiguratorul si mi s-a spus ca daca vreau altfel sa o fac unde vreau eu pe banii mei si apoi sa vin la decontare. Am verificat putin in lege si nu exista nicaieri specificat aceasta. Eu sunt partea pagubita si nu vad de ce sa fac toate astea pe banii mei, cata vreme eu nu mi-am dorit nicio secunda sa fiu implicat in acel incident. Vreau sa duc masina in service, sa imi fie puse piese corespunzatoare, sa fie facuta o manopera de calitate si la final, sa merg si sa ridic masina. Asadar, va rog frumos, sa imi spuneti care sunt caile de urmat prin care pot obtine aceasta fireasca doleanta a mea. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:23, 29 Martie 2016
Bună ziua,
Societatea de asigurări NU ARE DREPTUL SĂ PLAFONEZE SUMA pe care va trebui să o plătească direct service-ului. Vă poate oferi o sumă fixă, calculată pe baza raportului de constatare, numai dacă acceptați/solicitați să vă reparați mașina în regie proprie. Trebuie să insistați la service să v-o repare cu toate piesele noi.
Buna ziua,

Despagubirea, este egala cu costul reparatiilor efectuate la un service autorizat. Este insa posibil ca valoarea despagubirii sa fie limitata de valoarea autovehiculului la data evenimentului - depinde de vechimea autovehiculului.

In ceeace ce priveste decontarea directa, exista contracte incheiate de societatile de asigurare cu anumite service-uri, cu care au negociat valoarea manoperei si eventual pretul pieselor 9discont, after-market, etc.).

Decontarea directa, nu implica financiar pagubitul, acesta fiind argumentul pentru care se creaza presiunea de a accepta aceste oferte de reparatie.

Daca dvs. faceti reparatia la un alt service autorizat, care nu are incheiat contract cu societatea de asigurare, trebuie sa achitati reparatia, sau sa va accepte o garantie pana cand societatea de asigurare va achita despagubirea.

Legea nu prevede si obliga ca societatea de asigurare sa achite despagubirea catre unitatile reparatoare, ci persoanei pagubite.

Daca termenul prevazut de lege ar fi respectat (plata in 10 zile de la depunerii ultimului document necesar), nu cred ca asta ar fi problema. In alte state practica este ca la finalizarea dosarului de dauna, societatea de asigurare sa elibereze un CEC cu termen plata, care poate fi depus de pagubit la unitatea reparatoare - pentru al deconta la termenul mentionat de lege.In acest fel, s-ar putea foarte simplu sa scapam de aceste practici incorecte.



Nu solicitati ca reparatia sa o efectuati in regie proprie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna auto prea mica Silviu19xx Silviu19xx Am fost implicat intr-un accident de masina ca parte vatamata. Firma de asigurari a constatat dauna totala , oferindu-mi suma de 3000 lei. Masina mea este un ... (vezi toată discuția)
Problema rca grupama trandafir1 trandafir1 buna ziua. am avut un accident cu o dacie care nu mia accordat prioritate, dupa care am fost la asigurari pt constare.Eu am dus masina la un service unde a ... (vezi toată discuția)
Tergiversare despagubire dauna casco mitrutpaul mitrutpaul Am avut o dauna si am incercat sa-mi repar masina pe polita casco. Cu toate ca masina este asigurata la suma de 3100 euro iar devizul emis de service(cu care ... (vezi toată discuția)