avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Permis suspendat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Permis suspendat

Buna ziua, am si eu o simpla intrebare.
Anul trecut, 2015, in august, am fost implicat intr-un accident minor ( doar pagube materiale ). Consumasem niste substante psihoactive, Politia Romana si-a facut datoria... am fost la INML, s-a adeverit ca am consumat respetivele "chestii", s-a deschis un dosar penal si..permisul suspendat pe intreaga durata a Dosarului. La cateva luni dupa, am fost oprit de catre Politia Rutiera... eu circuland fara permis.
Am ajuns la sectie.. acolo facandu-mi un alt dosar de urmarire penala. Toate bune si frumoase.. Dupa cateva luni de asteptat: primul dosar a iesit bine (s-a dispus clasarea cauzei pentru comiterea infractiunii de detinere de droguri de risc). Sa revin la a doua infractiune: EU nestiind ca permisul meu a fost suspendat pe durata intregului dosar, pur si simplu nu prea mai imi amintesc ziua accidentului.
Ce as putea face in legatura cu cel de-al doilea dosar?
Chiar daca nu va amintiti foarte bine ziua accidentului, cel mai probabil din cauza consumarii respectivelor chestii psihoactive, in calitate de conducator auto aveti obligatia sa cunoasteti prevederile codului rutier si ale regulamentului de aplicare a codului rutier.

In cel de-al doilea dosar nu aveti ce face, avand in vedere ca nu mai erati sub influenta substantelor psihoactive procurorul va considera ca ati condus in mod constient fara permis si va trimite dosarul in instanta de judecata iar in urma hotararii jud definitive permisul se va anula.
Partea buna si frumoasa este ca veti putea obtine un nou permis de conducere fara a mai face scoala de soferi dupa un an de la ramanerea definitiva de condamnare.

Art. 114. – (1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal;

Art. 335 -CP
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 116. – (1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;
Momentan, pana nu se publica Deciza CCR privind neconstitutionalitatea art. 318 c.p.p. pentru conducerea fara permis, este posibila o solutie de renuntare la urmarire penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost prins cu permisul suspendat si am fugit nelumolt nelumolt am fost prins cu permisul suspendat , am fugit pe jos si am fost prins , ce consecinte o sa fie , pe kt timp o sa fie anulat permisul ... ? (vezi toată discuția)
Am dat masina unui prieten stiind ca nu are permis. care sunt urmarile? Tsilviu2012 Tsilviu2012 Am incredintat masina unui prieten stind ca nu are permis.. nu sa intamplat nimic niciun accident doar ne-a oprit politia ca a taiat linia dubla continua, in ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie noul cod penal mirc94 mirc94 buna ziua, in luna iulie am fost prins la volan cu o alcoolemie de 1.5 in sange. dupa ce am fost al procuror, acesta a tot amanat iar acum am aflat ca noul ... (vezi toată discuția)