Pentru ca i s-a parut dubios cum a procedat politistul un prieten m-a rugat sa ma interesez daca este normal ce i s-a intamplat si cred ca aici poate obtine niste raspunsuri pentru el.
Prietenul meu (sa-i zicem Cornel) a fost chemat la sectia de politie ca sa dea o declaratie in calitate de martor pentru o violare de domiciliu. S-a dus acolo cu declaratia redactata pe calculator, nu mai trebuia decat sa o semneze si sa puna data. Politistul a spus ca trebuie sa fie scrisa de mana. Ba mai mult sa fie scrisa de mana poltistului si drept urmare respectivul politist a scris cu propria-i mana declaratia lui Cornel. Prietenul meu nu a avut nimic de spus pentru ca habar nu avea care este procedura in astfel de situatii. Numai ca politistul i-a aratat prietenului meu declaratia paratului care era scrisa personal de parat si stia ca victima scrisese personal declaratia. Dilema lui a ajuns la mine iar eu ”o pasez” la voi pentru ca habar m-am cum sta treaba cu declaratiile de genul asta.
Va multumesc.
In primul rand, declaratia de martor se scrie pe un formular tipizat si trebuie urmata o anumita procedura, i se comunica obiectul cauzei, i se comunica drepturile si obligatiile, trebuie sa depuna juramantul etc..pe urma este lasat să declare tot ceea ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările de fapt pentru dovedirea cărora a fost propus, apoi i se pot adresa întrebări, este exclus sa se vina de acasa cu declaratia, asta e cea mai mare bazaconie pe care am auzit-o si nu cred sa se practice undeva in lume.
Legea spune ca declaratiile martorului se consemneaza in scris, asta inseamna ca nu conteaza cine scrie declaratia, martorul sau organul de urmarire penala In general, declaratiile sunt consemneaza de organul de urmarire si martorul verifica dacă este de acord cu conţinutul declaraţiei scrise si in caz afirmativ o semnează. In cazul in care are de făcut completări, rectificări ori precizări, acestea sunt indicate în finalul declaraţiei, fiind urmate de semnătura martorului. Daca martorul nu poate sau refuză să semneze, organul judiciar consemnează acest lucru în declaraţia scrisă.
Declaraţia scrisă este semnată şi de organul de urmărire penală care a procedat la audierea martorului, de avocat daca a fost prezent etc
Cine spune altceva, nu cunoaste nici practica, nici ce prevede legea.
Declaratie invinuit
bukinst
Poate un invinuit aflat in cercetare prealabila, dupa ce i s-a adus la cunostinta invinuirea sa-si redacteza declaratia acasa si sa o prezinte apoi organului ... (vezi toată discuția)