avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Litigiu de munca - Apel
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Litigiu de munca - Apel

Buna ziua!

Mi-am dat in judecata angajatorul pt. ca m-a concediat fara preaviz.
Am castigat in fond, prima instanta declarand desfacerea CIM ca ilegala si obligand angajatorul la repunerea mea in functia ocupata anterior.

Angajatorul a depus apel si cere rejudecarea, insinuand ca ar fi fost vorba de o desfacere a contractului de munca cu acordul partilor.
Din pacate exista in decizia de desfacere a CIM o formulare care s-ar putea interpreta intr-adevar astfel. (Desi nu a fost cazul si in prima instanta angajatorul nu a contestat vreodata ca desfacerea contractului ar fi fost unilaterala, venind din partea sa.)

Tare ma tem ca datorita acestei formulari voi pierde la apel.

Dupa cate am inteles, partea care depune apel nu poate ajunge dupa judecarea acesteia intr-o situatie mai nefavorabila decat ce i s-a adjudecat in prima instanta. (1)
Ar fi de folos sa depun la randul meu apel pt. a profita de acest principiu? (Exista unele puncte in care n-am primit dreptate de la prima instanta, le-as putea invoca pe acesta ca si cauza a apelului.)

Din pacate astazi este ulitma zi cand mai pot depune apel.

(1): "Art. 481. - Apelantului nu i se poate crea în propria cale de atac o situație mai rea decât aceea din hotărârea atacată, în afară de cazul în care el consimte expres la aceasta sau în cazurile anume prevăzute de lege",


Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2016
Radu Palu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Palu , utilizator 10:51, 10 Iunie 2016
Multumesc.
Asa interpretez si eu si asa a interpretat si instanta de fond. (Desi mentioneaza din pacate: "chiar daca modul in care este redactat preambulul deciziei, in sensul ca reprezentantul paratei si reclamantei "decid", creeaza aparenta unei incetari a contractului de munca prin acordul partilor.")
Baza legala a apelului este art. 55 lit. b CM, ei argumentand ca ne aflam in situatia unui acord comun iar lit. c ar fi trecuta in desfacere pt. ca reprezentantul angajatorului nu ar poseda cunostiinte juridice si motivul fiind doar o simpla observatie.

Pentru judecarea in apel trebuie sa reformulez toate cererile din fond si sa cer iarasi toate inscrisurile, dovezile, etc. sau ce este deja in dosarul din fond este luat in considerare in continuare?
Radu Palu a scris:
Mi-am dat in judecata angajatorul pt. ca m-a concediat fara preaviz.
Am castigat in fond, prima instanta declarand desfacerea CIM ca ilegala si obligand angajatorul la repunerea mea in functia ocupata anterior.
(...)
Ar fi de folos sa depun la randul meu apel pt. a profita de acest principiu? (Exista unele puncte in care n-am primit dreptate de la prima instanta, le-as putea invoca pe acesta ca si cauza a apelului.)

Dacă instanța a admis cererea în tot, apelul principal va fi respins ca lipsit de interes. Atunci când veți primi motivele de apel veți putea declara apel incident în termenul în care veți putea formula întâmpinare. Aveți mai jos un link la o discuție în care am scris despre apelul incident și care cred că v-ar putea fi de folos.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Retin ideea apelului incident.
Intre timp insa cred ca mai bine ar fi sa ma concentrez pe procedura in a doua instanta, voi primi probabil in putine zile apelul.
(Momentan am vazut doar cererea de apel in forma electronica. Ce-i interesant ca acum doua zile am mai putut vedea dosarul la tribunal, acuma il el este trecut la curtea de apel si nu-l mai pot accesa cu parola pe care o aveam la fond.)

Apelez la ajutorul dvs.

1. In intampinarea la apel trebuie deja sa incep sa ma apar sau doar sa cer si sa enumar motivele pt. care doresc respingerea apelului?

2. Incerc sa redau cat se poate si optic formatul documentului prin care se desface contractul de munca:

(Titlu): DECIZIE DE DESFACERE A CIM nr..... din .....

X (angajatoru) reprezentat prin .....

ȘI

Y (eu)

DECID

desfacerea contractului de munca individual nr.... incheiat pe data de .....

Paragraf 1:
1.1 Desfacerea se face in baza art. 55 lit. C si art. 65 din legea 53/2003.
1.2 Motivul desfacerii este desfiintarea locului de munca datorita dificultatilor financiare.

Desfacerea se va comunica in termen de 5 zile ITM de catre departamentul contabilitate.

Semnatura reprezentantului unitatii Semnatura mea


Tot fondul a decurs in baza unei concedieri. Avocatul lor nu a venit niciodata cu ideea ca ar fi vorba despre o desfacere a CIM de comun acord.
In decizia de la fond se motiveaza: ""chiar daca modul in care este redactat preambulul deciziei, in sensul ca reprezentantul pîrîtei si reclamantei "decid", creeaza aparenta unei încetari a contractului de munca prin acordul partilor" este vorba de o desfacere unilaterala fara preaviz.

Acuma ei si-au angajat alt avocat si acesta a pornit apelul motivand ca este vorba de o desfacere de comun acord, cu libera decizie a partilor, semnata de ambele parti si motivul apelului este ca instanta a intervenit interpretand actul de desfacere a CIM. Referitor la baza legala mentionata avocatul declara ca nu are importanta pt. ca reprezentantul angajatorului nu are formare juridica, la fel considera motivul concedierii doar ca pe o mentiune.
Practic el doreste a demonstra ca mentionarea art 55 lit. c este o greseala si ca de fapt desfacerea corespunde literei b.


Vedeti vreun motiv pt. care as putea cere respingerea apelului?
Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2016
Radu Palu, utilizator
Motivele invocate de avocat nu mi se par intemeiate,este lipsit de relevanta argumentul ca reprezentantul angajatorului nu ar fi avut pregatire juridica, putea sa apeleze la un jurist sau avocat.In intampinare trebuie sa raspundeti punctual la motivele de fapt si de drept invocate de apelant.
Nu are cum sa invoce lipsa pregatirii de specialitate, mai ales ca scrie clar in decizie desfiintarea postului ca motiv de concediere.

Daca ar fi scris incetarea cu acordulpartilor si scria in loc de art.55 lit.b C.mun. , art.65 C.mun. probabilca mai exista o sansa pentru angajator... dar niciodata nu se stie cum decide o instanta.

Alte discuții în legătură

Apel sentinta noa noa In cazul in care un salariat (reclamant) a atacat in instanta o decizie de desfacere cim iar aceasta prin sentinta a dispus respingerea reintegrarii pe postul ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim potarnichegalbena potarnichegalbena Buna ziua In cazul in care un angajat nu s a prezentat in la serviciu de 2 ori, fiind convocat la comisia de disciplina , daca el vine si isi depune cererea ... (vezi toată discuția)
Contract pe perioada nedeterminata - concediere ciprians ciprians Sunt angajat intr-o institutie bugetara (chipurile sfanta) pe PERIOADA NEDETRMINATA. De cateva minute am aflat ca s-a intrunit consiliul permanent al acestei ... (vezi toată discuția)