avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Impozitarea venitului zilierilor la ong
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Impozitarea venitului zilierilor la ong

Un ong a avut zilieri care au ajutat la intrerinerea pasunii. Au fost platiti din sumele primite ca sponsorizari de la APIA.Contabila care era le-a facut un stat de plata manual fara sa le retina impozit 16% si sanatatea 5,5%.Acest lucru s-a intamplat in 2014. Este corect cum am procedat? Am pus-o pe doamna sa cumpere un registru al zilierilor pe care il voi completa retroactiv, voi intocmi alt stat de plata pe care vor figura si retinerile mentionate mai sus. Voi incerca sa ajung pe acelasi salar net. Voi depune declaratia 100 pentru a declara impozitul de 16%. Problema mea este cum declar sanatatea. Normal ar trebui sa o declar in 112 dar la ce pozitie? Acesti zilieri au lucrat numai o luna - iulie 2014. La final ar trebui sa fac o declaratie 205 pentru 2014.Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:01, 2 Aprilie 2016
1. Dovada plăţii se face prin semnătura zilierului în Registru si nu pe un stat de plata.

2. Nu se platesc alte contributii asupra remuneratiei zilierilor.
art.9 alin.2 din Legea 52/2011 : Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri nu se datorează contribuţiile sociale obligatorii nici de către zilier, nici de către beneficiar.

3. Declararea impozitului se face in Declaratia 112 la anexa 1 Creante fiscale, randul 01, cod 602 Impozit pe veniturile din salarii, fara completarea celorlalte anexe ale declaratiei. Nu va mai fi necesara depunerea formularului 205.
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri zilieri Diana ionela Timoscov Diana ionela Timoscov Ce nota contabila fac pentru a inregistra impozitul 16% pe care il opresc zilierilor (vezi toată discuția)
Cum se declara impozitul pe venit ,retinut la sursa, la zilieri? Kolea41 Kolea41 va rog ,daca a avut cineva cazul de zilieri la lucru- agricultura, constructii- cum a declarat impozitul retinut ? in declaratia 100 sau 112 ? multumesc. (vezi toată discuția)