avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stramutarea unui proces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stramutarea unui proces

cand pot cere stramutarea unui proces?
ce acte imi trebuiesc, unde le depun?
Cel mai recent răspuns: Mirela-Felicia , utilizator 14:22, 19 Februarie 2011
Stramutarea pricinilor in procesul civil in anumite situatii īn care judecarea in bune conditii a unei pricini este sub semnul indoielii, legea permite transferarea pricinii la o alta instanta decat cea care, īn mod normal, ar fi competenta sa o judece. Daca aveti calitatea de parte intr-un proces civil, aveti posibilitatea legala de a cere transferarea cauzei la o alta instanta. Cazurile de stramutare sunt expres prevazute de lege (art. 37 din Codul de procedura civila). Astfel, puteti cere stramutarea pricinii pentru motiv de rudenie, cand detineti date ca cealalta parte are rude sau afini pana la gradul a-IV-lea inclusiv, printre magistratii sau asistentii judiciari ai instantei. Pentru a solicita stramutarea, trebuie sa formulati o cerere inainte de īnceperea oricarei dezbateri, pe care o veti depune la instanta imediat superioara celei care judeca pricina. Un alt motiv de stramutare il constituie banuiala legitima, adica situatia cand presupuneti ca judecatorul ar fi partinitor in cauza datorita calitatii partilor, vrajmasiilor locale ori imprejurarii pricinii. Īn acest caz, cererea de stramutare o puteti formula in orice stare a pricinii si o depuneti la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Chiar daca in calitate de parte in proces, nu ati cerut stramutarea pricinii, aceasta posibilitate o are si procurorul de la Parchetul de pe lānga Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru motive de siguranta publica. Acesta poate cere stramutarea in orice stare a pricinii, depunand cererea la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Trebuie cunoscut ca daca se formuleaza o cerere de stramutare pana la soluitonarea acesteia, judecata pricinii se suspenda, iar in caz de admitere, cauza se va trimite spre judecata unei alte instante de acelaŗi grad, situata intr-o alta localitate. Hotararea pronuntata de instanta investita cu solutonarea cererii de stramutare se da fara motivare si impotriva acesteia nu aveti posibilitatea declararii vreunei cai de atac. in hotarare se mentioneaza in ce masura se mentin actele indeplinite pana la acea data de instanta de la care se stramuta cauza. in cazul in care instanta la care s-a aflat cauza a procedat la judecarea acesteia, hotararea pronuntata este desfiintata ca urmare a admiterii cererii de stramutare.
Ultima modificare: Luni, 10 August 2009
ContSters47264, utilizator
Pot cere stramutarea unui proces civil pe care il am pe rol unde deja s-a dat o hatorare judecatoreasca prin care reclamanta a castigat si eu am drept de recurs?.Dupa parerea mea nu a castigat pe pe merit acest proces,iar avocata ei este fosta judecatoare si este normal sa castige in continuare procesul judecandu-se de fostele ei colege.De aceea doresc sa stramut dosarul in alta parte pt ca stiu ca aici nu am nici o sansa.Pot face acest lucru?S-a instituit si sechestru asigurator asupra imobilului in care locuiesc si mi s-a spus ca chiar daca nu are hotarare definitiva poate veni executorul sa ma evacueze.Este posibil acest lucru?Si daca da ce mai este de facut?|

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

mutarea unui proces civil in alta localitate elenagogan elenagogan buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca este posibila mutarea unui proces civil in alta localitate inainte de pronuntare,.ce-ar trebui sa fac incazul ca se ... (vezi toată discuția)
Judecatorie bodeacrinela bodeacrinela cum poti cere schimbarea instantei de judecata daca ti se pare ca instanta unde se judeca procesul tau ar fi partinitoare? (vezi toată discuția)
Stramutare proces geco geco Buna ziua. Se poate cere recursul la o alta Curte de apel dintr-un judet diferit de al Tribunalului in care s-a judecat pe fond?Unde se face o eventuala ... (vezi toată discuția)