avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie 1955
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie 1955

Ma cheama Ilona, am nascut in 8 iulie 1955, deci in acest an indeplinesc 61 de ani. Anii de lucrat am :13 ani si 185 zile. Cind am dreptul la pensie si cit voi primii?
Va multumesc inainte.
Cu stima: Ilona
Cel mai recent răspuns: janapress , utilizator 15:11, 5 Aprilie 2016
1. Pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii:
- varsta standard de pensionare = 60 de ani si 2 luni;
- stagiul minim de cotizare = 15 ani.

2. Dvs. indepliniti conditia de varsta dar nu indepliniti conditia stagiului minim de cotizare (aveti doar 13 ani si 6 luni, in loc de 15 ani).
aveti posibilitatea incheierii unui contract de asigurare cu casa de pensii de care apartineti pentru completarea stagiului de cotizare astfel incat sa puteti beneficia de pensie.

Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.
Venitul lunar asigurat (VA) înregistrat în contract:
– nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut;
- poate fi modificat prin depunerea unui act adiţional la contractul de asigurare socială
Pentru anul 2016, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat s-a stabilit o cotă legală de contribuţie de asigurări sociale de 26,3% , astfel încât contribuţia lunară datorată pentru contractele de asigurare va fi :
– cel puţin 247 lei – pentru VA minimă, de 938 lei;
– cel mult 3.526 lei – pentru VA maximă, de 13.405 lei;
– între cele două limite legale, în funcţie de VA înregistrată în contract.
Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata. Plata se face la casierie, prin virament bancar sau cu mandat postal.
Neplata contribuţiei de asigurări sociale la termenul prevăzut generează plata unor dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate pentru fiecare zi de întârziere, până la data achitării sumei datorate.
Contractul de asigurare socială poate fi reziliat la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
În cazul rezilierii contractului de asigurare socială, contribuţiile de asigurări sociale achitate nu se restituie iar stagiul de cotizare realizat se valorifică la stabilirea dreptului de pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre plata anticipata a contributiei la casa de pensii kappa56 kappa56 Barbat in varsta de 60 ani doresc sa aflu despre plata anticipata a contributiei mele la Casa de Pensii , care ar fi cuantumul pe an si per total pe cei 5 ani ... (vezi toată discuția)
Dosar de pensionare SimonaC25 SimonaC25 Buna ziua, Am nevoie de un sfat intr-o problema. Ai 61 de ani,( sex masculin) si ai lucrat fara interupere de la 24 de ani, (in acelasi domeniu) acum ai ... (vezi toată discuția)
Cass , cas cristy1110 cristy1110 bua ziua . sunt IF si doresc sa stiu concret cat este cotizatia minima la cele doua case de asigurari . m-am uitat la procentele de la casa de pensii si nu se ... (vezi toată discuția)