avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale expertiza extrajudiciara
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

expertiza extrajudiciara

Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o situatie " ca sa zic asa". In cazul unui litigiu intre o persoana fizica si o societate comerciala ( societatea nu a respectat contractul) se solicita o expertiza tehnica extrajudiciara de catre persoana fizica si se face reclamatie la OPC, dar, surpriza! OPC-ul nu stie sa solutioneze cazul si raspunde ca "expertiza trebuie sa fie recunoscuta de ambele parti", iar societatea respectiva nu o recunoaste. Nu stiu exact care este legea in acest domeniu, ma puteti ajuta? eu ma gandesc ca cei de la societatea respectiva trebuiau sa solicite o contraexpertiza daca nu erau de acord cu cea facuta de pers. fizica. Multumesc pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 06:22, 11 August 2009
Raspunsul este corect. Expertizele extrajudiciare nu sunt recunoscute. Mai exat, si timp pierdut, si bani cheltuiti, si fara relevanta.
Nu uitati ca o expertiza se face cu citarea partilor, sub sanctiunea nulitatii acesteia (nulitate relativa dar totdeauna ridicata de adversar la primul termen) si evident ca este dispusa de instanta.
Sediul materiei Codul de procedura civila, aceleasi conditii le vedem si in codul de procedura penala daca dosarul este penal.
"Recunoasterea de ambele parti" inseamna in fapt PARTICIPAREA la experment a ambelor parti, altfel se invoca lipsa dreptului la aparare si la un proces echitabil, adica exact ce sanctioneaza C.E.D.O.
Mai exact, totul se face in cadrul procesului, organizat, aprobata expertiza de judecator, prin incheierea de sedinta, cu citarea partilor de catre expert ca sa participe, altfel totul este in zadar. Daca chiar va grabeati puteati incerca un proces de "Asigurare de dovezi" care tot citare inseamna si tot expertiza cu citarea partilor dar era mai lesnicios ca timp si ca taxa de timbru
Inocentia
Va multumesc pt raspuns. Oricum urmeaza sa actionez in instanta societatea respectiva. Dar pentru ca intradevar ma grabeam ( este vorba despre o tamplarie PVC care nu a fost realizata corespunzator) sa continui constructia ca sa ma pot muta, am recurs la aceasta metoda mai ales ca a intervenit si vacanta pt cei din justitie. Curios este faptul ca d-nul expert nu mi-a spus aceste lucruri ( ma gandesc ca dansul ar fi trebuit sa le cunoasca), mai ales ca a vazut la fata locului despre ce este vorba. Va rog sa-mi spuneti, daca se poate care sunt legile sau unde ar trebui sa caut informatii despre aceste lucruri?
Le gasiti in Codul de procedura civila.
Va puteti folosi si de fotografii pentru ca ele sunt recunoscute, deci atasati si poze cum si de ce nu sunt bune.
Inocentia
Daca este o expertiza extrajudiciara, expertul nu era tinut sa convoace partile dupa regulile codului de procedura civila, insa nici raportul de expertiza nu are valoarea unei expertize judiciare (adica realizate in cadrul unui proces in instanta). Raportul poate constitui proba cu inscrisuri, iar cand veti ajunge in instanta si veti solicita o expertiza judiciara, veti putea sa solicitati un expert consilier care sa participe la expertiza din partea dvs. si sa il numiti pe expertul care v-a realizat expertiza etrajudiciara (cel putin cunoasteti care sunt opiniile lui cu privire la problema si veti fi sigur ca nu veti gasi un alt expert care sa constate exact contrariul).
Concluzie: mergeti in instanta si acolo se va realiza o expertiza judiciara, in functie de rezultatele careia veti avea sau nu castig de cauza. In acea expertiza solicitati sa fie numit expert consilier/parte expertul care v-a redactat prima expertiza.
Dar partea adversa nu poate contesta expertul consilier? Va intreb aceasta deoarece in momentul in care au fost invitati la OPC nu au recunoscut expertiza ( nici nu ma asteptam sa o faca, doar nu se inculpau singuri) ba mai mult, au spus ca expertul este cunostinta noastra si expertiza a fost facuta in favoarea noastra ( expertul l-am gasit pe site-ul Ministerului de Justitie ).Bineinteles ca in instanta va spune la fel, iar eu nu am cum sa dovedesc contrariul ( si nici ei ca au dreptate), dar instanta s-ar putea sa nu tina cont de parerea expertului, ce as putea face in cazul acesta? Mai am o intrebare, daca in oferta facuta de ei apare un anumit tip de profil- profil categorie A- ( ca denumire, caracteristici, etc) dar in contract au trecut superficial denumirea si la final au adus profil categoria B, credeti ca ma pot folosi de asta in instanta? practic m-au inselat cu asta, eu platind o calitate dar dandu-mi-se alta?. Mentionez ca este vorba de o suma mare pe care chiar nu pot sa le-o fac cadou, din acest motiv doresc cat mai multe lamuriri. Multumesc

Alte discuții în legătură

Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara proces banca intel77 intel77 Doresc sa aflu daca pot recupera in instanta onorariu expert pentru expertiza extrajudiciara proces banci clauze abuzive. Mentionez ca am castigat deja un ... (vezi toată discuția)
Expertiza ContSters321378 ContSters321378 Buna seara , am o nelamurire si sper sa ma puteti ajuta In curand voi inainte un proces pentru un imobil impotriva Rialului , din cate am inteles avem nevoie ... (vezi toată discuția)