avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pardosela balcon
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pardosela balcon

Exista urmatoarea situatie la o asociatie de proprietari: Locatarul de la parter doreste sa-si instaleze antena parabolica pe pardoseala exterioara a balconului vecinului de la etajul 1. Vecinul de la etajul 1 nu este de acord dar, pana sa isi dea seama ce se intampla, vecinul de la parter a gaurit pardoseala ( acesta are si el balcon). Intrebarile mele sunt urmatoarele: Vecinul de la parter are dreptul sa-si instaleze antena fara acordul vecinului de la etajul 1? In cazul in care nu are acest drept, poate fi obligat sa repare pardoseala exterioara?
Cel mai recent răspuns: MSandaC , utilizator 20:21, 6 Aprilie 2016
acum ce sa zic: e problema celor doi vecini.
Se poate apela si la instanta si acolo aflam adevarul.
Mie nu imi este clar daca pardoseala balconului de la etajul 1 face parte din fatada blocului , proprietate comuna sau este doar proprietatea vecinului de la etajul 1 ( avand in vedere faptul ca vecinul de la parter are si el balcon)
Pardoseala balconului nu poate fi apreciata parte comuna,atat timp cat balconul apartine unui apartament proprietate individuala
Probabil ca dv ati dorit sa comunicati ca proprietarul de la parter a instalat/ancorat antena parabolica in exteriorul imobilului ancorand-o de balconul de la etajul 1
Problema cu utilizarea exclusiva a partii comune din imobil este concret prevazuta de disp L nr 230/2007
Art. 11
(1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune, fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Aici problema este delicata deoarece toti aceia care au agatat in exterior componentele de la aparatele de aer conditionat,nu au solicitat acordul asociatiei de proprietari si nu au incheiat contracte de inchiriere
Tot legea nr 230/2007 precizeaza
Art. 14
Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Art. 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
In Legea 230/2007 gasiti raspunsul:
Art. 12. - Zidurile dintre apartamentele sau spatiile alaturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii si din proprietatea comuna, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spatiilor respective, ................
................
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu

Pardoseala sau zidurile dintre balcoanele alaturate pe verticala sau orizontala este proprietate comuna a celor doi proprietari, asa ca nicio modificare nu poate fi facuta fara acordul ambilor proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2016
elga50, moderator
Cred ca am inteles in sfarsit cum stau lucrurile!
Va multumesc foarte mult pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafonul balconului sorinn007 sorinn007 buna ziua locuiesc intr-un bloc din sectorul 3, la etajul 9. La fiecare ploaie apa se infiltreaza prin plafon (prin marginea din exterior datorita gaurilor ... (vezi toată discuția)
Speta legata de drepturile chiriasilor si ale proprietarului ilincaadrian ilincaadrian Speta este urmatoarea : Pe aceeasi scara suntem si proprietari si chiriasi la primarie . Eu doresc sa instalez o antena parabolica pe balconul ( in partea ... (vezi toată discuția)
Internet la bloc v.coman v.coman 1.administratorul blocului poate impiedica o firma de internet sa traga firele aferente retelui in interiorul sau in exteriorul blocului ? (singura firma ... (vezi toată discuția)