avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in muca pentru activitatea desfasurata ca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in muca pentru activitatea desfasurata ca angajat intr o tara UE

Perioada de munca efectuata de un cetatean roman ca angajat intr o tara UE, in intervalul 2002 - 2007, poate fi considerata vechime in munca si adaugata la calculul vechimii in munca in Romania ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:32, 10 August 2009
Apreciez ca da, intemeiat pe urmatoarele prevederi/aspecte:

1) Codul Muncii, art. 16 (3) : Munca prestata in temeiul unui CIM ii confera salariatului vechime in munca.

2) Regulamentul 1612/68/CEE - orice cetatean al unui stat membru (indiferent de resedinta sa) are dreptul de a accede la o activitate salariala pe teritoriul unui stat membru, conform actelor normativ care reglementeaza angajarea nationalilor;

3) Admisibilitatea recunoasterii vechimii in munca acumulata intr-un stat membru - rezultata din jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatiilor Europene.

4) Ansamblul Legii 156/2000 si politica urmarita de acest act normativ, acela de a proteja cetatenii romani care lucreaza in strainatate si care, atata timp cat vizeaza o multitudine de aspecte ale CIM ( durata contractului;durata timpului de muncă şi de repaus;posibilitatea transferării salariului în România;asigurarea medicală a angajaţilor români, similar cu cea a cetăţenilor din ţara primitoare;natura şi durata angajării, condiţiile de angajare, de încetare a angajării sau de reangajare;etc) genereaza, implicit, recunoasterea vechimii in munca pt perioada lucrata in strainatate ( nu doar in UE).



Subscriu , poate fi considerata vechime in munca, conform regulamentului 1612/68/CEE
Cred ca trebuie sa citim mai bine mesajul initial .... :)
1. Codul muncii se refera la munca prestata in baza unui c.i.m. in tara si nu in strainatate.
2. Regulamentul 1612/68/CEE nu echivaleaza munca prestata intr-un stat UE cu munca prestata in alt stat membru UE.
3. Perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muncesc in elvetia cu contract incheiat de angajatorul strain. ... balabanconstanta@yahoo.com balabanconstanta@yahoo.com muncesc in elvetia cu contract incheiat de angajatorul strain. mi se adauga aceasta perioada la vechimea in munca? Multumesc (vezi toată discuția)
Vechime in activitate-pt. munca prestata in stat membru u.e intrebarejuridica intrebarejuridica Buna ziua. As dori sa stiu daca exista vreo posibilitate (prevedere legala in acest sens) de a atesta vechimea dobandita prin munca in strainatate, la acest ... (vezi toată discuția)
Echivalarea anilor lucrati in strainatate in romania merascu merascu Buna ziua! In timpul studiilor de doctorat in Austria am lucrat si in proiecte de cercetare la universitate cu norma de 6h/zi (8h/zi maxim). In timpul ... (vezi toată discuția)