avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Diferenta plata RCA pentru date eronate
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Diferenta plata RCA pentru date eronate

Buna ziua,
Numele meu este Bogdan si detin o firma de transport persoane.
In perioada ianuarie - februarie, am facut 4 polite RCA la 4 microbuze transport persoane. Mentionez faptul ce acestea au toate 20 locuri.
Fata de anul precedent, pretul la RCA s-a triplat. De la 1500-2000RON pe an, preturile erau de 5000-6000RON pe an.
Am incercat diferite companii, dar nici o reusita.
Ulterior, am facut online aceste polite, trecand la numarul de locuri la toate cele 4 microbuze 17 locuri, iar suma a fost intre 2000-2500RON de masina.
Dupa 3 luni, am fost sunat de acest broker online ca trebuie sa achit o diferenta de 14000RON reprezentand diferenta de polita deoarece datele au fost completate eronat si cu corespund cu cartea de identitate a autovehiculului.

Ce se poate anula daca nu platesc aceasta diferenta?

Mentionez faptul ca de la momentul emiterii, nu am avut nici o dauna pe aceste microbuze.
Cu stima, Bogdan
Cel mai recent răspuns: bogdan2005 , utilizator 10:08, 7 Aprilie 2016
Puteti fi acuzat de fals cu consecinte penale
V-ati gandit probabil ca nimeni nu va verifica .Da, din pacate pt dumneavoastra ,va trebui sa platiti aceasta diferenta de suma.Cand ati accesat siteul sa va cumparati acele polite de asigurare v-ati asumat corectiutudinea datelor completate in formular.
Multumesc pentru raspunsuri. Am mai intrebat in alte parti si mai multe persoane au spus ca neplata diferentelor de RCA atrage dupa sine anularea acestor polite.
Politele in cauza au intrat in valabilitate?
Nu este chiar atat de simplu de anulat o polita RCA,
Daca solicitati anularea sa inteleg ca nu mai circulati cu ele? Este o simpla curiozitate personala..
Buna seara,

Vanzarea politelor de asigurare on-line este reglementata de Norma ASF nr. 15/ 2015 privind comercializarea prin mijloace electronice a contractelor de asigurare.

In acesta norma sunt descrise conditiile care trebuiesc indeplinite de platforma de emitere.
A se avea in vedere:
Art. 5 b) "a doua secțiune destinată consumatorilor potențiali și/sau finali, asigurați și/sau potențiali asigurați, care permite înaintarea de oferte, comparații, înregistrări de cereri de ofertă și/sau comenzi de emitere; această secțiune poate permite emiterea poliței după îndeplinirea cerințelor legale privind emiterea contractelor de asigurare la distanță, în condițiile în care platforma este prevăzută cu un sistem de înrolare, administrare și autentificare al utilizatorilor, utilizând tehnici de autentificare securizată puse la dispoziție de către entitatea care utilizează mijloace electronice de comercializare a contractelor de asigurare, iar utilizatorul/clientul care lansează ordinul de emitere a poliței este autentificat; în vederea emiterii contractului de asigurare, pentru securitatea datelor și identificarea consumatorului, acesta se va autentifica printr-un cont de acces."

Art. 9. - (1) Înainte de încheierea unui contract de asigurare, potențialul consumator bifează o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte cel puțin următoarele:
a) că are cel puțin 18 ani împliniți;
b) că datele și informațiile furnizate sunt reale la momentul completării cererii.
(2) Fereastra de bifare a declarației pe proprie răspundere se închide, iar comanda sau emiterea unei polițe de asigurare se procesează cu condiția îndeplinirii cerințelor menționate la alin.(1).


In consecinta, in primul rand trebuie verificat daca site-ul utilizat de dvs. indeplineste conditiile legale din Norma nr 15/2015 de comercializare on-line a politelor de asigurare, respectiv daca era prevazuta o bifa a declaratiei pe proprie raspundere. In cazul in care nu indeplineste aceste cerinte, brokerul de asigurare care gestioneaza aceasta platforma este primul raspunzator pentru nerespectarea legi, iar apoi dvs. mai mult moral (vi s-a permis sa gresiti fara a fi atentionat).

Atragerea unor clienti in acest fel, poate imbraca o practica neprofesionista, in care utilizatorul este ademenit/lasat sa-si creeze singur niste avantaje financiare,






Alte discuții în legătură

Rca emag sity insurance, eroare la inregistrare adrianbc adrianbc am facut o asigurarte la emag sambata seara ,am avut ghinion sa mearga aplicatia greu.am accesat polita precompletata sila localitate am omis sa verific si s-a ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca nepynepy nepynepy as dori sa stiu ce se intampla daca am produs un accident rutier din vina mea iar firma mea de asigurari nu vrea sa despagubeasca ? (vezi toată discuția)
Anulare polita rca rmatei rmatei Am facut o greseala si am cerut unui broker de asigurari eliberarea unei polite RCA pentru un camion luat in leasing. Firma de leasing m-a instiintat apoi ca ... (vezi toată discuția)