avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contract de colaborare cu persoana fizica
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contract de colaborare cu persoana fizica

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie. Vreau sa inchei un contract cu diferite persoane fizice care sa promoveze si vanda produsele si serviciile firmei. Aceasta se ocupa cu vanzarea de carduri de asistenta rutiera. Va rog sa imi spuneti ce tip de contract se preteaza si ce presupune. Persoana fizica va fi platita pe baza de comision in functie de vanzarile acestuia.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:36, 6 Aprilie 2016
Veniturile obtinute din conventiile civile au fost eliminate din Noul Cod fiscal.
Conceptul de „convenţie civilă”, „contract de prestări servicii” sau „contract civil” au dispărut din acest act.
Codul fiscal reglementeaza veniturile din alte surse in care se includ, însă nu se limitează la următoarele venituri impozabile:
veniturile din activităţi, altele decât cele de producţie, comerţ, prestări de servicii, profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activităţi independente şi cap. VII - Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Din anul 2016, veniturile obtinute din conventii civile se pot regasi în unul dintre următoarele tipuri de venituri:
- venituri din activităţi independente - cum ar fi cele obţinute de persoanele fizice autorizate (PFA), în cazul în care activitatea are un caracter de continuitate, de recurenţă
sau
- venituri din alte surse, în cazul în care persoana nu este înregistrată fiscal şi activitatea nu are un caracter de continuitate (este ocazională).
O activitate desfăşurată mai mult de o singură dată într-un an fiscal, de către aceeaşi persoană, va fi considerată ca având un caracter de continuitate.
Se recomanda folosirea unor contracte conform Codului Civil numai pentru activități ocazionale, adică cele care nu au nici caracterul unei activități salariale și nici nu generează obligativitatea constituirii unei PFA, astfel încât încadrarea în categoria "venituri din alte surse" să fie conformă realității. Prin urmare, pentru orice activitate recurentă trebuie folosit, în funcție de natura activității, fie încadrarea în baza unui Contract Individual de muncă, fie încheierea de contracte cu PFA/profesii libere înregistrate fiscal. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii sau conventie civila intre un srl si o persoana fizica crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog mult sa ma ajutati. Am un SRL si doresc sa angajez o persoana pentru executarea anumite lucrari de instalatii. ... (vezi toată discuția)
Impozit contracte prestari servicii lia19 lia19 Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.Care este cota de impozit care se opreste ptr contractele de prestari servicii prin colaborare?Noi oprim 10%dar ... (vezi toată discuția)